Avebe en boeren fel tegen nieuw nitraatplan van landbouwminister Schouten: 'Als dit doorgaat, kan het leiden tot een opbrengstvermindering van 30 procent'

Royal Avebe en de aangesloten boeren maken zich grote zorgen over een nieuw nitraatplan van landbouwminister Schouten. ,,Als dit doorgaat, kan het leiden tot een opbrengstvermindering van dertig procent’’, zegt Avebe-topman David Fousert.

Op een perceel aan de Bourtangerweg in Bourtange wordt de aardappeloogst in vrachtwagens geladen. De aardappels van het ras Seresta worden naar de fabriek van Avebe in Ter Apelkanaal gebracht om verwerkt te worden tot aardappelzetmeel.

Op een perceel aan de Bourtangerweg in Bourtange wordt de aardappeloogst in vrachtwagens geladen. De aardappels van het ras Seresta worden naar de fabriek van Avebe in Ter Apelkanaal gebracht om verwerkt te worden tot aardappelzetmeel. Foto archief Huisman Media

Het concept van de nieuwe nitraatrichtlijn werd vorige maand door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gepubliceerd. Volgens Schouten is het plan noodzakelijk omdat de hoeveelheid nitraat en fosfaat in de bodem en het oppervlaktewater in weerwil van alle inspanningen toeneemt. ,,Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om een nieuwe stikstofcrisis bij de waterkwaliteit te voorkomen’’, aldus de bewindsvrouw. Bij een eerste behandeling in de Tweede Kamer zei ze onlangs dat er ‘niet veel mogelijkheden voor versoepeling zijn’.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's