Zo moeilijk is het om een boerderij over te nemen: 'Dat je dieren en machines interessant vindt betekent niet automatisch dat je het later redt als boer'

Een ploegende boer bij Eppenhuizen. Duizenden boeren krijgen de komende jaren te maken met bedrijfsbeëindiging of opvolging. Bij dat laatste moet er heel veel worden gepraat.

Een ploegende boer bij Eppenhuizen. Duizenden boeren krijgen de komende jaren te maken met bedrijfsbeëindiging of opvolging. Bij dat laatste moet er heel veel worden gepraat. Foto: archief Kees van de Veen

Het overnemen van een boerderij is ingewikkeld. Al helemaal in deze tijd, waarin de landbouw op slot zit door de stikstofcrisis en hoge productiekosten. Maar uitstel van overnamegesprekken is niet verstandig, zegt onderzoeker Bart Hoogeboom.

De vergrijzing slaat hard toe in de landbouw. Bij meer dan de helft van de agrarische bedrijven in ons land staat iemand aan het hoofd die 55 jaar of ouder is, blijkt uit recente cijfers. Bij 16.000 van deze bedrijven is er helemaal geen opvolger, bij 11.000 is er wel een kandidaat. Duizenden boeren krijgen dus de komende jaren te maken met bedrijfsbeëindiging of -opvolging.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's