Bedrijven willen ook compensatie voor andere kosten dan loon. Dat zegt voorzitter Joyce Walstra van MKB Noord en VNO-NCW Noord

Joyce Walstra, voorzitter van MKB Noord en vicevoorzitter van VNO-NCW Noord Foto: Rens Hooyenga

Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen, moeten door de overheid naast voor loon ook gecompenseerd worden voor andere kosten.

Dat is de inzet van de werkgeversorganisaties die de komende dagen met de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wouter Koolmees (Werkgelegenheid) om tafel gaan over een tweede termijn van de noodpakketten voor ondernemers. ,,Nu de lockdown langer duurt, is het logisch dat er ook een verlenging van de financiële hulp voor bedrijven komt”, zegt Joyce Walstra, voorzitter van MKB Noord en vicevoorzitter van VNO-NCW Noord.

Duizenden bedrijven uit Noord-Nederland hebben zich begin deze maand ingeschreven voor alleen al de NOW-regeling, die compensatie tot 90 procent van de loonkosten garandeert, als er sprake is van een omzetderving van ten minste 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het geld wordt in verschillende tranches uitgekeerd en veel bedrijven hebben het eerste deel inmiddels op hun rekening staan.

Interen op reserves

Legio ondernemingen zijn aan het interen op hun reserves. Daardoor moeten ze naast de loonkosten ook gecompenseerd worden voor andere kosten, is de opstelling van de werkgevers richting de ministeries. Walstra noemt de huur en de kosten voor apparatuur als voorbeelden van zaken die flink blijven aantikken, zonder dat daar inkomsten tegenover staan.

De afgelopen week zijn landelijk 94 faillissementen uitgesproken; 20 meer dan een week eerder. Het gaat relatief vaak om horecazaken. Toch werkt het effect van de coronacrisis dankzij de noodmaatregelen nog niet heel erg door in de cijfers van detailhandelzaken die omvallen, signaleert MKB Noord. Er zitten wel vele tientallen duizenden zaken in de gevarenzone. ,,Zorgelijk”, zegt Walstra.

Fondsen werken goed

De MKB-voorzitter hoort van haar achterban positieve geluiden over de toegankelijkheid van de noodfondsen van het rijk, die kunnen worden aangevraagd via het UWV en de gemeenten. Het verstrekken van extra kredieten door banken verloopt bureaucratischer. Maar ook hier wordt 90 procent van de aanvragen in behandeling genomen.

,,Als bedrijven horen dat ze aan de eisen voldoen, dan geeft dat rust”, zegt Walstra. De kredieten zijn vaak nodig zodat bedrijven aan leveranciers kunnen laten zien dat er geld op de rekening staat, op het moment dat er een liquiditeitscheck wordt gedaan.

‘Rustig en oplossingsgericht’

,,Over het algemeen bestaat er onder onze leden, ondanks de crisis, een behoorlijke mate van rust”, zegt Walstra. ,,We zien enerzijds dat er verschrikkelijke klappen vallen, vooral bij ondernemingen die niet kunnen wenden, zoals in de horeca, de culturele sector en de sport. Maar we zien ook ondernemers die hun weg blijven zoeken, zoals producenten van bier en verf die nu ineens desinfectiemateriaal gaan produceren. Veel bedrijven zijn oplossingsgericht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu