Bekaert Assen trots op waterstof-brander

Bekaert Heating in Assen heeft een brander ontwikkeld voor cv-ketels die voor 100 procent op waterstof brandt.

Directeur marketing en sales Pierre Bartholomeus spreekt van een belangrijke vinding. ,,Hoe waterstof moet worden geproduceerd en gedistribueerd, was al bekend. Dit is het laatste stukje van de puzzel. Door de nieuwe brander kan waterstof ook worden gebruikt bij de verwarming van woningen en gebouwen. Daarvoor hoeft alleen de cv-ketel die op aardgas werkt, worden vervangen.”

Vervanger

Groene waterstof geproduceerd met elektriciteit van windmolens en zonnepanelen wordt gezien als een mogelijke vervanger van aardgas. Het is een volstrekt schone brandstof. Bij verbranding komt alleen water vrij.

Als groene waterstof de rol van aardgas overneemt, zal dat nog de nodige tijd duren. Bartholomeus: ,,Het duurt ook nog wel een aantal jaren voordat we de brander op de markt brengen. We moeten hem nog uitvoerig testen. Een cv-ketel moet tot wel vijftien jaar mee kunnen. Ook het vergroten van de waterstofproductie en het aanpassen van het gasnet kost tijd. We maken nu al bekend dat wij dit kunnen maken, zodat duidelijk is dat waterstof ook de oplossing kan zijn voor de verwarming van woningen en gebouwen. Dat heeft enorme voordelen. Want de brander maakt kostbare, extra isolatie van bestaande woningen overbodig. Wij zijn trots dat we deze bijdrage aan de energietransitie kunnen leveren.”

Tak

De Belgische multinational Bekaert is gespecialiseerd is in bijzondere metaaltoepassingen en coatings. Het bedrijf in Assen is onderdeel van de tak die zich toelegt op warmtewisselaars en branders, Bekaert Heating, dat verder vestigingen heeft in China, Roemenië en de VS. Van de in totaal 350 werknemers werken er ongeveer 250 in de Drentse hoofdstad, van wie 40 op de onderzoeksafdeling.

De energietransitie levert Bekaert veel werk op. Bartholomeus: ,,Zoals Europa werkt aan overschakeling van aardgas naar misschien wel waterstof, maakt China de stap van kolen naar aardgas. Ook daar hebben we het druk mee. We willen branders maken met een zo hoog mogelijk rendement en een aangenaam leefklimaat. We zitten aan de top van de markt. Dat moet zo blijven.”

Nieuws

menu