Belastingaangifte? Je hebt nog een paar dagen (en hier moet je op letten)

De meeste mensen hebben het er waarschijnlijk op zitten. Het jaarlijkse onderonsje met de Belastingdienst. Wie zijn belastingaangifte nog niet heeft gedaan, heeft nog tot zaterdag.

Het Security Operations Center op de afdeling ICT van de Belastingdienst.

Het Security Operations Center op de afdeling ICT van de Belastingdienst. Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Dat de aangifte pas komende zaterdag binnen hoeft te zijn is anders dan vooraf aangegeven. De bedoeling was dat de aangiftes al op 1 mei binnen hadden moeten zijn.

Belastingdienst was onbereikbaar door computerprobleem

De verlenging heeft alles te maken met de problemen waarmee de Belastingdienst begin maart kampte. Door een computerstoring konden veel mensen hun aangifte toen nog niet doen. Om die reden is de aangiftecampagne een week verlengd.

De Belastingdienst verwacht dat er 9,4 miljoen aangiftes binnenkomen. Het gros daarvan was begin april al binnen, 6,8 miljoen. De vroege vogels krijgen ook vroeg bericht. Wie voor 8 april aangifte heeft gedaan, krijgt voor 1 juli duidelijkheid over ‘terug te ontvangen’ dan wel ‘bij te betalen’. Het is zelfs mogelijk dat sommige mensen die duidelijkheid al hebben.

Vragen over aftrekposten en zorgkosten

Mensen die problemen hadden met hun aangifte, hadden vooral vragen over aftrekposten (zoals de aftrek van de hypotheekkosten) en kosten voor zorg. Ook waren er veel vragen over sparen en beleggen. Niet gek, want vanwege de lage spaarrente kan het financieel interessanter zijn om je geld te beleggen.

Die lage rente heeft ook invloed op hypotheken. Vanwege de lage hypotheekrente sloten in 2020 veel mensen hun hypotheek over. Ook werden veel nieuwe hypotheken afgesloten. Beide ontwikkelingen zijn uiteraard van invloed op de financiële situatie van mensen.

Corona: er kan veel veranderd zijn

Speciale aandacht is er voor corona. Wie de komende dagen nog aangifte wil doen, doet er goed aan de vooraf door de Belastingdienst ingevulde formulieren nauwgezet te controleren. Door de pandemie kan er tenslotte wel wat veranderd zijn in je financiële situatie.

Hoe zit het tussen fiscale partners?

De binnengekomen aangiftes worden automatisch gecontroleerd met soms een handmatige steekproef.

Zaken waar vaak naar gekeken wordt is de verdeling tussen fiscale partners. Hoe zijn bezittingen onderling verdeeld en hoe zit dat met aftrekposten?

Ook de aankoop van een woning kan bijzondere aandacht krijgen, zeker als het de eerste eigen woning is. Ook eventuele studiekosten kunnen onder de loep worden gelegd. En wat te doen als je baas een deel van die studiekosten betaalt?

Over het hoe en wat van de controles kun je hier veel vinden.

Uitstel aanvragen

Aangifte doen? Het kan nog deze woensdag, morgen en vrijdag.

Kom je er niet aan toe? Geen nood. Je kunt bij de Belastingdienst uitstel vragen tot 1 september. Daar zit wel haast bij. Uitstel vragen moet ook voor komende zaterdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
belastingen
Coronavirus
Woningmarkt
menu