Belastingdienst versoepelt betalingsuitstel ondernemers

Foto: ANP XTRA

Uitstel van betaling aanvragen wordt voor ondernemers en zzp’ers die in de problemen komen door het coronavirus verder versoepeld door de Belastingdienst.

Het aanvragen van uitstel wordt voor alle ondernemers eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers gemakkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen. Ook wordt een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, waarvan in de bouw of uitzendbranche vaak gebruik gemaakt wordt.

Eenvoudiger aanvragen

Het aanvragen van uitstel van betaling kan nu via de website van de Belastingdienst met een eenvoudig online formulier. Ondernemers hoeven bovendien nog maar één uitstelverzoek in te sturen dat zal gelden voor de bestaande belastingschuld én voor de schulden die er in de drie daaropvolgende maanden bijkomen. Uitstel aanvragen voor een langere periode wordt ook gemakkelijker.

Ondernemers moeten wel op tijd aangifte blijven doen en pas uitstel van betaling aanvragen nadat zij een aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Aparte regeling voor energiebelasting

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt. Dit betekent dat de energieleverancier voor april, mei en juni 2020 geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik.

Deblokkeren g-rekening

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren. Normaal wordt daarmee alleen het overschot op de g-rekening vrijgegeven: nu kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu