Benzineprijs schiet omhoog door oorlog Oekraïne. Tankbeurt kost nu snel boven 2,20 euro per liter

Foto: ANP/HH

Tanken wordt vrijdag fors duurder. Nederlandse consumenten voelen direct de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne. De adviesprijs breekt vrijdag door de 2,20 euro per liter, en blijft daar zeker enkele dagen boven.

Ook de variabele gascontracten voor consumenten worden snel duurder na de prijsverhoging van donderdag voor gas met bijna 30 procent. De meeste consumenten met vaste contracten voelen dit prijseffect pas later als hun energiecontract afloopt.

Omdat energietarieven het grootste deel van de prijsstijgingen voor consumenten tot in de winkels uitmaken, dreunt de oorlog komende tijd door in de portemonnee van alle consumenten. De inflatie zal oplopen.

Onvermijdelijk

„Vrijdag zullen we door de adviestankprijs voor benzine van 2,20 euro heen gaan, dat lijkt onvermijdelijk na deze ingrijpende gebeurtenissen”, zegt Paul van Selms, directeur van consumentenclub UnitedConsumers.

De gemiddelde adviesprijs, waar veel pomphouders van afwijken, is 2,195 euro per liter Euro95. Diesel kost, volgens de adviesprijzen, 1,872 euro per liter en lng 1,152 euro.

„De tankprijzen waren de afgelopen tijd al hoog, de markten hebben al veel van deze dreiging ingeprijsd zoals dat heet: ze zagen dit soort ontwikkelingen al komen en verwerkten dat in hun prijzen”, zegt Van Selms. „Dát het dan vandaag gebeurt, geeft de prijs direct wel een klap omhoog. En dat zal wel even zo blijven.”

Een-op-een

De groothandelsprijzen van ruwe olie waarmee inkopers van energie- en raffinagebedrijven werken steeg donderdag met 7 procent. „Bij olie werkt het zo dat die prijsstijging direct, een-op-een, de volgende dag wordt doorberekend in benzine en diesel. Dus die duurdere brandstoffen aan de pomp zijn onvermijdelijk geworden”, aldus Van Selms. „Het zal de algehele inflatie opjagen, dus ook de prijzen van stroom.”

Nieuws

menu