Uitvinder 'gasloze cv-ketel' Wubaro en partner aansprakelijk voor verbrassen van bijna miljoen euro van Rabobank. Nog geen besluit OM in Groningen over vervolging

De 51-jarige Groninger W. van der R. en zijn zakenpartner V.G. uit Peize worden als bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schulden van het failliet verklaarde bedrijf Wubaro dat in Roden de ‘gasloze cv-ketel’ zou gaan produceren.

Het faillssement van Wubaro werd vorig jaar uitgesproken.

Het faillssement van Wubaro werd vorig jaar uitgesproken.

Dat schrijft curator Jan Hein Mastenbroek in zijn meest recente faillissementsverslag. Hij concludeerde eerder dat de twee bijna een miljoen euro van de Rabobank geleend geld ‘zonder goede gronden’ hebben uitgegeven.

Drijvende kracht

Van der R., die wordt gezien als de drijvende kracht achter de onderneming, zei de uitvinder te zijn van de ‘gasloze cv-ketel’. Dat was een soort superwarmtepomp waarvoor hij in werkelijkheid de techniek in China had gekocht. Hij maakte in oktober 2019 bekend de vinding in een fabriek in Roden te gaan produceren.

Om voor zijn bedrijf een krediet van bijna een miljoen euro te krijgen, overlegde hij de bank een ondeugdelijk curriculum vitae, vervalste certificaten en verzweeg zijn strafblad wegens onder meer afpersing. Hij wist tal van ervaren zakenlieden te overtuigen van zijn ‘vondst’ en aan Wubaro te binden.

Bedrog

Toen de Rabobank het bedrog ontdekte, deed ze aangifte tegen het bedrijf. Daarop volgden in juli vorig jaar invallen in Groningen en Drenthe. Daarbij werden onder meer auto’s, een motor en een boot in beslag genomen. Enige tijd later volgde het faillissement op aanvraag van de Rabobank het faillissement.

Het krediet ging volgens Mastenbroek grotendeels als leningen en vergoedingen voor verrichte werkzaamheden naar de persoonlijke holdings van de twee. Ook andere betrokkenen kregen royale vergoedingen.

‘Het drijfzand van een beweerdelijke uitvinding’

Mastenbroek schrijft nu: ,,Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat de bestuurders aansprakelijk zijn voor het (tekort in het) faillissement. De vennootschappen zijn gebouwd op het drijfzand van een beweerdelijke uitvinding. Er is gefraudeerd met certificaten en bij de aanvragen van kredieten. Er is nooit een onderneming geweest, er is een miljoen geleend en dat is uitgeleend en betaald op managementovereenkomsten waarbij geen daadwerkelijke werkzaamheden verricht zijn.” De curator meldt ook de financieel adviseur van Wubaro te hebben ‘aangeschreven’.

Op vrije voeten

Van der R. was lange tijd spoorloos, maar meldde zich in mei van dit jaar bij de politie. Hij werd bij die gelegenheid aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting en is verhoord. Het OM kan nog niet zeggen of de man wel of niet strafrechtelijk zal worden vervolgd. Hij is op vrije voeten.

Het OM meldt dat in de zaak diverse personen zijn gehoord, onder wie een tweede verdachte, waarschijnlijk Van der R.’s compagnon. Over de exacte aard van de verdenking van en mogelijke vervolging van de persoon kan het OM nog niets zeggen.

Het OM beantwoordt de vragen over de Wubaro-zaak zonder informatie die verwijst naar de betrokkenen en het bedrijf. Alle genoemde feiten zijn echter te herleiden tot de affaire rond de ‘gasloze cv-ketel’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu