Biologische sector vraagt hulp

Biologische sector vraagt om hulp.

De overheid moet meehelpen bij het slechten van belemmeringen, waardoor boeren en tuinders makkelijker de overstap maken naar biologisch.

Achterblijvende productie

Bionext, de brancheorganisaties voor de biologische sector in Nederland, constateert dat de productie van biologische voeding in Nederland ver achterblijft bij de toenemende vraag. Daardoor ontstaat een tekort aan betaalbare biologische grondstoffen in Nederland, zegt voorzitter Bavo van den Idsert. Die tekorten tekenen zich onder meer af bij zuivel, waardoor Nederland biologische melk moet importeren. Vorig jaar ging het om 30 miljoen kilo.

Supermarkten zagen de afgelopen jaren de omzet biologisch stevig groeien: van 655 miljoen euro in 2009 naar ruim 1 miljard euro in 2015. De oppervlakte biologische landbouw en het aantal biologische boeren daarentegen bleef redelijk stabiel op circa 55.000 hectare en 1625 agrariërs.

Garantiestelling

Boeren hikken tegen de twee jaar durende omschakeling aan, omdat ze in deze periode volgens de biologische regels moeten werken, maar hun product nog niet als biologisch mogen afzetten. Ze hebben daardoor hogere kosten en lagere opbrengen.

,,Een garantstelling vanuit de overheid zou daarbij een welkome steun zijn”, zegt Van den Idsert. Ook zou het pacht- en grondbeleid aangepast moeten worden, waardoor overheidsgronden bij voorkeur gaan naar biologische bedrijven.

In Groningen en Drenthe is respectievelijk 2,6 en 3,9 procent procent van het areaal landbouwgrond biologisch. Flevoland is koploper met een percentage van ruim 10 procent en Zeeland is hekkensluiter met een aandeel van 1,5 procent. Circa 3 procent van de Friese landbouwgrond is biologisch. Deze provincie lijkt wel bezig met een inhaalslag. Nergens is z’n groot areaal in omschakeling als in Friesland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu