Bloemisten kunnen de bloemen nauwelijks aanslepen. 'Het voelt gek om zoveel te verdienen terwijl anderen het lastig hebben'

Door het coronavirus kopen we massaal bloemen. De omzet van bloemisten uit Drenthe en Groningen schiet omhoog. En dat is best gek, in een tijd waarin het met veel ondernemers slecht gaat. „Het contrast is zo groot.”

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Guus Schonewille

Even bellen met Bloemsierkunst Birrit in Marum. „Nee, het is heel druk, ik heb geen belangstelling”, klinkt het ogenblikkelijk.

Eens zien, een bloemenwinkel in Grijpskerk misschien. „Bloemenhuis Drint, met Natasja! Och, ik wil best wat vragen beantwoorden hoor, maar eigenlijk heb ik geen tijd. Het is ook nog Secretaressedag vandaag. Het is héél druk.”

Het is duidelijk: we kopen in dit coronatijdperk massaal bloemen voor elkaar.

Bloemisten hebben het door corona razend druk

„Normaal bezorgen we zo'n driehonderd boeketten in de week”, vertelt Anna Lodewegen van BloemigKado in Annen. „Nu zitten we op driehonderd bossen per dág!”

Het is veel drukker dan anders, dat is zeker. „Als je details wilt weten, moet je de eigenaar even vragen. Ik werk hier nog maar net.”

Prima. Is die eigenaar toevallig in de winkel?

„Nee, die is op de bloemenveiling in Eelde. Daar huren we tijdelijk een extra ruimte zodat we plek hebben om alle boeketten te schikken.”

Aha. Zó druk is het dus.

Rouw, verjaardagen en jubilea

„Ja hoor, ik wil best wat vertellen”, zegt Hans de Groot, de eigenaar van BloemigKado, even later vanaf de bloemenveiling. „Oh, wacht, ik krijg nog een telefoontje. Is het goed dat ik je even in de wacht zet?”

Tuurlijk.

Drie minuten later: „Het is een gekkenhuis. Onze winkels in Assen en Haren zijn druk, en we krijgen bovendien heel veel bestellingen binnen. Rouw, verjaardagen, jubilea... Mensen willen toch van zich laten horen. En nu op bezoek gaan niet kan, kiezen mensen massaal voor bloemen.”

En dan leveren de weken rond Pasen altijd al extra bestellingen op, zegt hij, en bovendien is Moederdag in aantocht.

Ongemakkelijk: goed verdienen terwijl velen het moeilijk hebben

Het voelt gek, vertelt De Groot, om een goeie tijd te beleven terwijl veel andere ondernemers het juist enorm lastig hebben. „Het contrast is zo groot.”

Zelf vreesde hij ook even voor zijn omzet, toen de omvang van de coronacrisis duidelijk begon te worden. Lang duurde dat niet. „In de eerste twee weken hadden we zelfs zéshónderd bestellingen per dag”, vertelt hij.

De boeketten werden die eerste tijd nog in de winkels in Haren en Annen in elkaar gezet. Zo goed als ondoenlijk, bleek dat te zijn. Te weinig ruimte, al helemaal als je op anderhalve meter van elkaar moet blijven. „Daarom huren we nu een box op de bloemenveiling.”

Overal extra bezorgers vandaan plukken

In gewone tijden rijden er vier auto's rond om de bossen bloemen van BloemigKado te bezorgen. Dat aantal groeit nu rap. „Ik heb al meerdere mensen uit de evenementenbranche kunnen strikken”, zegt De Groot. „Zij zitten nu zonder werk en ze beschikken vaak zelf over een busje.”

Kijk aan, zo verdienen sommigen uit minder fortuinlijke sectoren toch nog iets.

„Tuurlijk, het is fijn om een goeie tijd te hebben”, zegt De Groot. „Maar ik heb toch liever dat alles snel weer normaal wordt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu