Blokkade Suezkanaal voedt schaarste houthandel Gadero in Groningen. 'Mogelijk in meivakantie geen tuinhout meer verkrijgbaar'

Containerschip Ever Given blokkeert het Suezkanaal.

Directeur Henk Jan Bijmolt directeur van houthandel Gadero vreest voor de voorraad tuinhout in de meivakantie. Zeker nu de nieuwe aanvoer van hout stokt in het Suezkanaal.

Houthandel Gadero verkoopt in zes landen tuinhout en sierbestrating. Volgens directeur Bijmolt is er echter al maanden sprake van enorme schaarste aan materialen.

‘De ellende begon eind 2020 met Scandinavisch vuren, veel gebruikt voor blokhutten en schuurtjes. Deze houtsoort werd megaschaars en is inmiddels 40 procent duurder geworden’, stelt de houtondernemer in een persbericht.

‘Dit komt niet alleen door de stijgende vraag naar huis- en tuinitems door corona, maar ook doordat Amerikanen en Chinezen Europa ontdekken om hout in te kopen. Zeker 30 procent van alle blokhutten zijn al uitverkocht voor dit seizoen. Ook ons lariks douglashout, veel gebruikt voor overkappingen, is niet aan te slepen. We hebben nog circa zes weken voorraad staan.’

Suezkanaal geblokkeerd

Nu wordt het Suezkanaal ook nog eens geblokkeerd door het containerschip Ever Given. ‘Onze bankirai vlonderplanken uit Indonesië, cortenstaal borderstrips uit India, composiet rabat en pvc-vloeren uit China staan vast in containerschepen die achter de gecrashte container liggen’, weet Bijmolt.

Hoewel zijn bedrijf nog voor 6 à 8 weken voorraad heeft, maakt hij zich zorgen over wat en hoeveel het rond de meivakantie nog beschikbaar heeft. ‘De alternatieven zijn beperkt’, verzucht hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu