Zweedse opdracht voor scheepswerf Bodewes in Hoogezand. 'Dit is een fantastische order voor ons'

De tewaterlating van een een schip (bouwnummer 761) bij scheepswerf Bodewes Shipyards in Hoogezand. Bodewes sleepte deze week een order van Zweedse rederij in de wacht voor twee schepen.

De tewaterlating van een een schip (bouwnummer 761) bij scheepswerf Bodewes Shipyards in Hoogezand. Bodewes sleepte deze week een order van Zweedse rederij in de wacht voor twee schepen. Foto: archief Corné Sparidaens

De Zweedse rederij en verscheper Ahlmark Lines heeft twee schepen besteld bij Royal Bodewes in Hoogezand. Het gaat om zogeheten minibulkcarriers, die beide volgend jaar worden afgeleverd.

,,Wij noemen deze schepen minibulkers. Een grote bulkcarrier neemt honderdduizend of zelfs tweehonderdduizend ton lading mee, bijvoorbeeld steenkool of ijzererts voor de Hoogovens. Deze schepen doen hetzelfde, maar zijn een factor twintig kleiner’’, zegt Martijn Beunk van Royal Bodewes.

Daarmee zijn het relatief kleine schepen voor Bodewes, die vaartuigen tot maximaal 130 meter lengte bouwt in Hoogezand.

Het werk aan de eerste van de twee schepen is inmiddels begonnen. Ze zijn ruim 87 meter lang en kunnen 5000 ton aan lading vervoeren. Beide schepen worden speciaal aangepast aan de wensen van de klant. Zo krijgen ze een versterkte romp, waardoor ze door gebroken ijs kunnen varen. Dat is nodig omdat de wateren rondom Finland en Zweden een flink deel van het jaar door ijs worden bedekt.

Versterkte romp

,,In Finland kan het ijs zo maar veertig centimeter dik worden. Het ijs wordt dan gebroken door een ijsbreker, maar die schotsen blijven in het water drijven en vriezen vaak weer vast aan elkaar. De schepen die wij bouwen mogen daar dan doorheen varen, omdat ze een bepaalde versterking in de huid hebben’’, aldus Beunk. ,,In sommige havens in de Baltische Zee mag je niet komen wanneer je die ijsklasse-aanpassing niet hebt.’’

Ook krijgen de schepen een zogeheten Cleanship aantekening. De uitstoot van emissies wordt zoveel mogelijk beperkt. De brandstoftanks van de carriers maken geen direct contact met de romp. Daardoor is de kans op brandstoflekkages na een eventuele aanvaring met een ander schip of een rots klein. ,,Dit vraagt een specifieke engineering en daar zijn wij hier in Nederland met zijn allen heel goed in.’’

Fantastische order

,,Dit is een fantastische order voor ons. We zijn op dit moment druk bezig met twee relatief ingewikkelde schepen: een grote cementcarrier voor een rederij in Taiwan en een roll-on-roll-offschip voor Frans Polynesië. Dat is een compleet nieuw ontwerp, dat vraagt enorm veel engineering. Het mooie van de twee schepen die nu zijn besteld is dat het kopieën zijn van een schip dat we twee jaar geleden al hebben opgeleverd waardoor negentig procent van de engineering al klaar is. Dat geeft ons lucht om tijd en energie te steken in de moeilijke projecten’’, zegt Beunk.

De schepen voor Ahlmark worden gebouwd op de voormalige scheepswerf van Damen in Foxhol. Daarnaast is Bodewes ook eigenaar van de gewezen werf van De Hoop, die ligt naast scheepsbouwer Ferus Smit. Bodewes heeft net als andere werven aan het Winschoterdiep veel werk in de boeken: de orderportefeuille is tot medio 2025 gevuld. ,,Er is een energietransitie gaande en er is de afgelopen vijftien jaar te weinig gebouwd. Ik zie de toekomst zonnig in, ook al zijn veel prijzen gigantisch omhoog gegaan’’, aldus Beunk.

Ahlmark bestaat al 175 jaar en is een van de oudste rederijen in Zweden. De vloot bestaat uit tien bulkcarriers. Het bedrijf transporteert vooral veel houtproducten naar Engeland en andere landen in West-Europa.