Boer van de toekomst is ook watermanager. 'Ik wil niet afhankelijk zijn van de grillen en grollen van een waterschap'

De akker van akkerbouwer Jan Riemersma in Munnekezijl is als Gronings-Friese kuststreek een perfecte locatie voor de verbouw van pootaardappelen. Verzilting kan in de toekomst roet in het eten gooien. Boeren moeten zich daar op voorbereiden.

De akker van akkerbouwer Jan Riemersma in Munnekezijl is als Gronings-Friese kuststreek een perfecte locatie voor de verbouw van pootaardappelen. Verzilting kan in de toekomst roet in het eten gooien. Boeren moeten zich daar op voorbereiden. FOTO ARCHIEF DVHN

Verzilting bedreigt de lucratieve landbouw in de vruchtbare kleischil in de kuststreek van Groningen en Friesland. Bij de proefboerderij in Munnekezijl kijken onderzoekers wat optrekkend zout doet met gewassen. ‘Het zout wil omhoog’.

Verzilting is de toename van het zoutgehalte in het grond- en oppervlaktewater en in de bodem. Het verschijnsel heeft vooral in kustgebieden de wind in de rug, door de stijgende zeespiegel, bodemdaling en steeds meer periodes van langdurige droogte. Slecht nieuws voor akkergewassen, want vooral aardappelen, graan en uien kunnen slecht tegen zout. Hoge zoutgehaltes zijn funest voor deze gewassen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's