Bouw ‘grasfabriek' jaar vertraagd

Foto Archief DvhN / ANP ANP

De bouw van de Green Good Farm van HarvestaGG in Ter Apelkanaal loopt bijna een jaar vertraging op. Pas in 2018 kan er het eerste gras tot bio-lng worden verwerkt.

De bouw van de Green Good Farm van HarvestaGG in Ter Apelkanaal loopt bijna een jaar vertraging op. Pas in 2018 kan er het eerste gras tot bio-lng worden verwerkt.

Gemeente, provincie, landbouwers, loonbedrijven en natuurbeschermers zien met smart uit naar de komst van de Green Good Farm die HarvestaGG uit Lelystad bij Ter Apelkanaal wil bouwen. Los van de investering (55 miljoen euro) in installaties op de benodigde 7 hectare grond, biedt de ‘grasfabriek' werk aan twintig mensen direct en aan circa vijftien mensen indirect. Te denken valt aan de loonbedrijven die voor het bedrijf gras maaien en naar de productielocatie transporteren.

De vertraging is een direct gevolg van het feit dat Avebe er na anderhalf jaar van voorbereiding van afzag een kavel naast de fabriek in Ter Apelkanaal aan HarvestaGG af te staan. Die locatie was gunstig omdat de Green Good Farm gebruik zou kunnen maken van de restwarmte van Avebe en eenvoudig reststoffen van die fabriek (aardappelloof en stro) zou kunnen verwerken.

Inmiddels is een nieuwe locatie bij Ter Apelkanaal in beeld. Daarvoor moeten alle vergunningenprocedures opnieuw worden doorlopen, aldus Sophie Snaas, woordvoerder van HarvestaGG. Hoewel de gemeente Vlagtwedde haast wil maken, zal hiermee toch 6 tot 8 maanden gemoeid zijn, stelt zij. Snaas verwacht niet dat de bezwaren van ondernemer Jacques ten Kate, die geuroverlast vreest voor zijn eiwittenfabriek, tot extra vertraging zullen leiden.

HarvestaGG heeft de eerste contracten gesloten met landbouwers over het beschikbaar stellen van grond voor de productie van de geselecteerde grassoort rietzwenk. Het bedrijf wil jaarlijks het gras van 1800 hectare verwerken. ,,De boeren zijn enthousiast en bieden veel hectare aan.'' Het gras is als rustgewas tussen of voor aardappel- of suikerbietenoogsten een aantrekkelijk alternatief voor wintertarwe, stelt zij. Ook wordt er gesproken met Staatsbosbeheer, gemeenten en wegbeheerders om natuurgras en bermgras te verwerken. HarvestaGG oriënteert zich ondertussen ook op enkele andere locaties in ons land om daar soortgelijke bedrijven te beginnen. Akkerbouwers in de Haarlemmermeer en bij Zeewolde hebben daarvoor belangstelling getoond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu