Britten pompen 150 miljoen euro in online veilinghuis Catawiki uit Assen; NOM stapt bijna helemaal uit bedrijf

Catawiki-oprichters Marco Jansen (links) en René Schoenmakers

De Britse investeringsmaatschappij Permira investeert 150 miljoen euro in Catawiki, de in Assen gevestigde online marktplaats voor verzamelaarsobjecten.


Daarmee is voor de NOM het moment aangebroken na zo’n tien jaar zijn belang in het bedrijf terug te brengen van bijna tien procent tot minder dan een procent. Directeur Dina Boonstra en investment manager Jeroen van Onna vertellen niet om wat voor bedragen het gaat.

‘Rendement van ruim 10.000 procent’

Van Onna: ,,Wat we wel kunnen zeggen, is dat we op de verkoop van de aandelen een rendement maken van ruim 10.000 procent.” Boonstra: ,, En het mooie is dat we daarmee weer andere startups en scale-ups in het Noorden helpen. “

Catawiki maakte de financiële injectie gisteren bekend. De veilingsite wil met het geld meer gebruikers bereiken door investeringen in technologie, marketing en het inhuren van. ,,Het grootste deel van het bedrag wordt gebruikt voor het uitkopen van investeerders uit de beginfase”, zegt van Onna.

Onstuimige ontwikkeling

Catawiki werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers en Marco Jansen die zich enkele jaren geleden uit het management terugtrokken. Nadat de NOM zo’n tien jaar geleden in het bedrijf stapte, was Van Onna - onder meer als commissaris – nauw betrokken bij de onstuimige ontwikkeling van de onderneming, die verdeeld over de Europese kantoren inmiddels 650 medewerkers telt.

De investment manager: ,,De oprichters wilden een platform voor verzamelaars van bijzondere objecten. De vraag was: Hoe kun je daar geld mee verdienen? Dat is een enorme zoektocht geweest. De eerste veiling in 2011 was meteen een succes. Toen begon een enorme groei die vijf jaar zou aanhouden. Het bedrijf werd elk jaar drie keer zo groot. Catawiki wist in die tijd twee keer een gerenommeerde investeerder aan te trekken.”

‘Wereldspeler’

In de periode van 2016 tot en met 2018 leidde het bedrijf tientallen miljoenen euro’s verlies door stagnerende groei en een organisatie die, aldus Van Onna, door de snelle groei weinig efficiënt was. Volgens hem is het herstel in 2019 ingezet. ,,In 2020 heeft de groei zich doorgezet en zijn alle maanden winstgevend geweest. Als een bedrijf groeit en winstgevend kan zijn, dan heb je iets moois bereikt. Het mooie van Catawiki is dat het uitstraalt dat je vanuit Assen tot een wereldspeler kunt uitgroeien.”

Betrokken

De NOM houdt een aandeel van minder dan een procent. Boonstra: ,,Bij deze deze investeringsronde zeggen we: rol van de NOM is uitgespeeld. We houden een klein belang op verzoek van de oprichters en het management. Die vinden het van belang dat wij op deze manier laten zien dat we vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf.”

Van Onna: ,,En het is mooi dat we zo bij de ontwikkelingen betrokken blijven.”

Nieuws

menu