Brouwers speciaalbieren in de knel

Kleine bierbrouwers zitten met de handen in het haar, omdat de hop schreeuwend duur is. Sommige soorten zijn zelfs niet meer beschikbaar.

Henk Timmerman van bierbrouwerij Maallust met een handje schaarse hop. FOTO RENS HOOYENGA

Henk Timmerman van bierbrouwerij Maallust met een handje schaarse hop. FOTO RENS HOOYENGA

Bij bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen nippen bezoekers voor een proeverij aan een biertje. Eerst een Blond, even later de iets bittere Trippel. De rondleider laat een hoopje hop zien. Niet een mooi uitziende groene struik met bloemen als bellen waar hij zijn neus zachtjes insteekt voor hij het liefdevol in de ketel gooit. Nee, de hop is gedroogd, bruut samengeperst en het ziet er uit als veevoer biks. Het ruikt bitter. Het ‘groene goud’ is nodig om smaak en geur aan bieren te geven.

Voor speciaalbieren is veel meer hop nodig dan voor gewone pils, maar veel brouwers komen er nog maar moeilijk aan. Door het droge voorjaar en de natte zomer zijn opbrengsten laag. En door toename van kleine bierbrouwers is de vraag groot. ,,Het is een ramp’’, zegt brouwer Bert Calkhoven van Maallust.

Uitverkocht

Er is bitterhop dat het hele proces mee kookt en er is aromahop dat op het laatst aan het brouwsel wordt toegevoegd. Er zijn tientallen soorten met elk hun eigen smaak. Calkhoven zit achter de computer en kijkt op de lijst van zijn leverancier. ,,Kijk, Saaz uit Tsjechië is een hele fijne hop die we graag gebruiken, maar... uitverkocht. Amarillo uit de Verenigde Staten... uitverkocht! En Citra kost 160 euro per 5 kilo. Hartstikke duur!’’ Andere soorten zijn 60 euro per 5 kilo. De grote vraag en het schaarse aanbod stuwt de prijzen omhoog.

Toch zit bierbrouwerij Maallust niet in de problemen. Ze hebben een vaste hopleverancier in België en die belde na het droge voorjaar al: ‘Wees erbij. Wat heb je nodig?’ Dus bestelde Maallust voor het hele seizoen. Henk Timmerman (55), een van de eigenaren, laat het zien. In de voorraadschuur staan drie grote vriezers tot de nok toe gevuld met zilverkleurige zakken. Daarin de hopbiks. Op elk zak staat het type hop en het land van herkomst. ,,We bewaren de hop bij -18 graden. Dan behoudt het zijn kwaliteit.’’

Mindere kwaliteit

Bij Maallust staan in de voormalige graanmaalderij meerdere ketels van 1500 liter. De brouwerij kan naar eigen zeggen niet aan de vraag voldoen en breidt met twee nieuwe ketels uit. Ze brouwen zeven bieren met namen als Vienna, Blond, Weizen en 1818 (10 procent alcohol).

De oogst viel niet alleen tegen ook de kwaliteit van de hop was minder, zegt Timmerman. De bellen van de ranken zijn bij vochtig weer gevoelig voor schimmels. ,,Als de kwaliteit minder is, is de zuurgraad lager. Dan moet je voor de juiste smaak meer hop toevoegen.’’ Of een brouwer moet de receptuur aanpassen, maar dat is het laatste wat hij wil. ,,Dat is net als een cake bakken met de helft minder suiker. Dat smaakt nergens naar.’’ En bestel bij Maallust niet een pilsje. Dat is vloeken in de kerk. Het gaat hier om bier. Timmerman: ,,Het is als met het verschil tussen een poedel en een hond. Een poedel is een hond, maar niet elke hond is een poedel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu