Chaletbouwer uit Drachten failliet: opeenstapeling van problemen leidde tot neerwaartse spiraal

FOTO PIXABAY

Chaletbouwer SIP Systems en Bouwprojecten R. de Boer uit Drachten zijn failliet. Er is een schuld van 8 ton. Vijf mensen verliezen hun baan.

Opdrachtgevers waren ontevreden over de geleverde kwaliteit van chaletbouwer SIP Systems in Drachten. Ook werden woningen niet op tijd opgeleverd. Daarnaast speelde dat ex-werknemers handgereedschap zouden hebben meegenomen. Een opeenstapeling van problemen leidde tot een neerwaartse spiraal, vertelt curator Harry Poort uit Heerenveen. Schuldeisers vroegen hierop deze week het faillissement aan. De totale schuldenlast bedraagt acht ton. Vijf werknemers staan op straat.

SIP Systems fabriceerde systeempanelen voor de bouw van kant en klare chalets. Eigenaar Rense de Boer had daarnaast ook een eigen bouwbedrijf, dat nieuwe woningen bouwde en verbouwde. Bij deze projecten werden termijnen overschreden en waren er discussies met opdrachtgevers over de kwaliteit van het geleverde werk en dus over facturen, aldus Poort. Hierdoor droogden de kasstromen op en volgden liquiditeitsproblemen.

Tegenslag

SIP Systems, dat twee jaar geleden werd opgericht, kampte ook met tegenslag. Het verdenkt een aantal ex-werknemers ervan handgereedschap te hebben gestolen. Hiervan zijn vier aangiftes gedaan. Daarnaast werd een aantal volledig ingerichte chalets volgens de curator ,,leeggeroofd”. ,,Er liggen nog claims bij verzekeringsmaatschappijen.” Hij spreekt van ,,een opeenstapeling van kwalijke omstandigheden.”

Een doorstart van SIP Systems en Bouwprojecten R. de Boer BV lijkt niet aan de orde. Wel zoekt eigenaar De Boer naar collega-aannemers die de lopende projecten kunnen afronden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu