Ruimte voor chemie en engineering op Zernike; eerste greep in nieuw miljoenenfonds Campus Groningen

Impressie van het nieuwe innovatiecentrum op Zernike. Foto: Codex Architectuurstudio

Bedrijven op het gebied van chemie, farmacie en engineering krijgen op Campus Groningen ruimte voor onderzoek en ontwikkeling.

Pal naast het Avebe Innovation Centre op Zernike start volgende maand de bouw van een nieuw Innovatiecentrum Chemie en Engineering. De bouw van het 5000 vierkante meter tellende gebouw wordt mede gefinancierd door het vorige week gelanceerde Campus Community Fund.

Half miljard in fonds

In dat fonds gaat een bedrag van 500 miljoen euro om. Het is bedoeld om verdere groei van Campus Groningen mogelijk te maken.

In het nieuwe innovatiecentrum krijgen noordelijke bedrijven op het gebied van chemie en engineering de mogelijkheid verder te groeien. Met MercachemSyncom, CLiQ SwissTech, DEMCON en Ducom krijgt het centrum vier vaste bewoners.

Daarnaast ontstaat er ruimte voor vestiging van startups en onderzoek en ontwikkeling. Daartoe komen in het gebouw twee open innovatielabs; een op het gebied van chemie, de ander voor engineering.

Bedrijven kunnen doorgroeien

Om de bouw van het complex van de grond te tillen, sloegen provincie Groningen, Rabobank, Investeringsfonds Groningen en Triade Real Estate de handen ineen. ,,Met dit gebouw maken we heel concreet de doorgroei van innovatieve bedrijven mogelijk. Dat ze van waarde zijn staat al vast, dat hun effect nog groter gaat worden, weten we zeker’’, zegt Annet de Vree van Triade.

Het nieuwe gebouw biedt bijvoorbeeld DEMCON Groningen de mogelijkheid verder te groeien. Het bedrijf vestigde zich drie jaar geleden in Groningen.

DEMCON groeit komende jaren door

Een belangrijke daarvoor was dat het onderwijs in Groningen het technische talent levert waar het bedrijf behoefte aan heeft, zegt managing director Lars de Groot. ,,We groeien gestaag door. We zijn begonnen met twee man en staan nu met twintig man te springen om aan de slag te gaan in het nieuwe innovatiecentrum.’’

DEMCON verwacht binnen drie jaar te groeien naar 50 fte.

Gasloos en duurzaam

Het nieuwe gebouw komt op Zernike naast innovatiecentrum van Avebe, pal tegenover Bytesnet en de nieuwbouw van Polyganics. Dijkstra Draisma en ITBB hebben de opdracht een gasloos en duurzaam gebouw neer te zetten. Eind volgend jaar moet het klaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu