Coalitie schuift op stikstofdoel: twijfel over ’heiligverklaring’ 2030

Met alleen een antwoord op de stikstofpatstelling is premier Rutte er niet. Er zijn ook nog de toeslagen, Groningen, de klimaataanpak en migratie.

Met alleen een antwoord op de stikstofpatstelling is premier Rutte er niet. Er zijn ook nog de toeslagen, Groningen, de klimaataanpak en migratie. Foto: ANP

De top van het kabinet trekt alles uit de kast om de levensduur van Rutte IV te rekken. Na het pak rammel van de Provinciale Statenverkiezingen zoeken ministers naar oplossingen om stappen te zetten op stikstof, terwijl ze rekening houden met de macht van BBB in de provincies en de senaat.

In kabinetskringen wordt benadrukt dat besluiten over eventuele onteigening van boerenbedrijven aan de provincies kunnen worden overgelaten. In de partijtop van D66 klinkt intussen voor het eerst twijfel over de ’heiligverklaring’ van het jaar 2030, wanneer de stikstofdepositie volgens het regeerakkoord gehalveerd moet zijn. De coalitiepartijen vinden het naar verluidt belangrijker dat er nu eindelijk eens flinke stappen worden gezet bij het terugdringen van stikstof. BBB is fel gekant tegen 2030 en onteigening.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's