Cobra-kabel tussen Eemshaven en Endrup defect: geen handel in elektriciteit met Denen

De Cobra-kabel kwam in 2018 in de Eemshaven aan land. Eigen foto.

De 325 kilometer elektriciteitskabel die tussen de Eemshaven en het Deense Endrup elektriciteit transporteert, is dit weekeinde uitgevallen.

Daardoor ligt de elektriciteitshandel tussen Nederland en Denemarken momenteel stil.

Zoeken naar oorzaak

Volgens netbeheerder Tennet, dat met de Deense evenknie Energinet.dk de zogeheten Cobra-kabel exploiteert, is nog niet duidelijk wat er aan de hand is. Het vermoeden is dat de kabel ergens op zee defect is, maar het is nog zoeken naar de oorzaak.

TenneT verwacht dat het wel drie maanden kan duren voordat de storing is verholpen. De NorNed-kabel, die de Eemshaven verbindt met het Noorse Feda, was ook twee keer -in 2010 en 2011- uit bedrijf vanwege een storing.

Over en weer

De Cobra-kabel, die een vermogen heeft van 700 megawatt, kwam in 2018 in de Eemshaven aan land en werd vorig jaar november in gebruik genomen. De kabel stelt Denemarken en Nederland in staat over en weer elektriciteit te verhandelen. Die komt doorgaans onze kant op als de Deense windmolens meer elektriciteit produceren dan het land nodig heeft. Komt Denemarken door windstilte elektriciteit tekort, dan kan ons land bijspringen.

Nieuws

Meest gelezen

menu