Crypto niet opgegeven bij belastingaangifte? Let op, fiscus krijgt binnenkort meer controlemogelijkheden

Heb je cryptomunten? Lang niet iedereen geeft dit digitale spaarsaldo op bij zijn of haar belastingaangifte. Er is echter Europese regelgeving op komst die het verbergen van crypto voor de fiscus ingewikkelder maakt.

Foto:

Foto: Telegraaf

De Europese Unie werkt aan een aanpassing van de administratieve samenwerkingsrichtlijn (DAC) waarmee lidstaten meer mogelijkheden krijgen voor gegevensuitwisseling over cryptovaluta.

Deze aanpassing staat in het derde kwartaal van dit jaar op de rol voor goedkeuring, meldt het in belasting gespecialiseerde medium FiscAlert. Daarna zou deze aanpassing nog in de Nederlandse wet moeten worden geïmplementeerd, voegt de Belastingdienst toe.

Het eerstkomende moment waarop de waarde van cryptovaluta kan woren gepeild voor de belasting is 1 januari 2022. Over deze waarde moet in maart en april 2023 aangifte worden gedaan.

Spaartaks

Cryptovaluta moet bij de belastingaangifte in verreweg de meeste gevallen worden opgegeven in box 3, net als andere spaartegoeden en beleggingen. Het gaat dan om de waarde van het saldo op peildatum 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet, liefst zo dicht mogelijk tegen middernacht (bijvoorbeeld 00:01 uur).

Wie heel actief handelt of bijvoorbeeld zelf cryptomunten minet, moet de winsten mogelijk opgeven in box 1 (inkomen).

Het kan zijn dat de koers van cryptomunten verschilt per platform. Voor de belastingaangifte mag je in principe zelf de koers kiezen die het meest gunstig is voor jou. Wel is het dan zaak in volgende aangiftes hetzelfde platform en tijdstip te kiezen voor je waardebepaling.

Drempelbedrag

Over het saldo van alle bezittingen boven het drempelbedrag 50.000 euro (100.000 euro voor fiscale partners) moet vermogensrendementsheffing (spaartaks) worden betaald. Wie vermogen niet opgeeft, kan boetes krijgen tot drie keer de verschuldigde belasting.

Dankzij de nieuwe mogelijkheden voor gegevensuitwisseling zal cryptobezit in de toekomst mogelijk al bij de vooraf ingevulde aangifte vermeld worden. Sommige cryptoplatforms, zoals eToro, wisselen al gegevens uit met de Belastingdienst.

Data delen

De fiscus wil niet zeggen of er meer platforms zijn die data delen. Wel dat er in OESO-verband wordt gewerkt aan ’een voorstel met een rapportageplicht voor crypto exchange platforms en een uitbreiding van de Common Reporting Standard (CRS, gegevensuitwisseling) met wallet providers’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu