Curator kan 'uitvinder' 'gasloze' cv-ketel niet vinden: opsporingsbevel oplichter Wubaro

De rechter-commissaris in het faillissement van Wubaro, het Groningse bedrijf dat in een fabriek in Roden ‘gasloze’ cv-ketels zou gaan produceren, heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd tegen oprichter W. van der R.

Wubaro is failliet verklaard.

Wubaro is failliet verklaard.

Curator Jan Hein Mastenbroek wil hem ondervragen, maar kan hem niet vinden. ,,Daarom heb ik de rechter-commissaris gevraagd hem op te zoeken”, zegt hij. ,,De politie is nu verzocht hem op te sporen en in bewaring te stellen. Dan kan ik hem ten overstaan van de rechter-commissaris mijn vragen stellen.”

Aanzienlijk strafblad

Van der R. was met zijn compagnon V.G. bestuurder van de holding van Wubaro. Mastenbroek wil hem met name ondervragen over de snelheid waarmee het bedrijf een lening van bijna een miljoen euro van de Rabobank heeft opgemaakt. Volgens de bank kreeg Van der R. het krediet op basis van informatie en een cv die niet klopten. De ‘gasloze’ cv-ketel had hij niet zelf ontwikkeld, maar bleek te werken met een in China gekochte techniek. Bovendien had Van der R. zijn aanzienlijke strafblad verzwegen.

Om die reden deed de Rabobank aangifte wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Daarop deed de politie, die nog niets kwijt wil over het onderzoek, op verschillende plaatsen in Groningen en Drenthe invallen.

Opheldering

De curator wil vooral opheldering over de besteding van het miljoen. ,,Dat is in redelijk korte tijd opgegaan”, zegt hij. De belangstelling van Mastenbroek gaat vooral uit naar leningen en hoge managementvergoedingen die aan de twee bestuurders zijn uitgekeerd. De curator: ,,Ik vind het niet logisch dat de bv geld heeft geleend aan de bestuurders. Het ligt meer voor de hand om dat geld te investeren in het opzetten van de onderneming”

Volgens hem is er ook aan een derde persoon, die hij niet nader wil duiden, een opvallend hoge vergoeding betaald. De curator: ,,Er zijn aan meer mensen managementfees uitbetaald, maar die zijn veel lager. Daar plaats ik minder vraagtekens bij. ”, zegt Mastenbroek.

Hij wil nog niet spreken van onbehoorlijk bestuur of paulianeus handelen. ,,Ik wil Van der R. eerst de mond gunnen. Ik heb verder zo ongeveer iedereen die er iets mee te maken had, gesproken. Het zal niet lang duren voordat ik conclusies trek. Als ik Van der R. niet snel te spreken krijg, ga ik ten aanzien van die andere twee vast conclusies trekken en ze die voorhouden.”

V.G. trok zich overigens enige tijd voor het faillissement terug als bestuurder van de holding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu