Datacenters (ook die in Eemshaven) slurpen water, energie en ruimte, maar leveren ook snel YouTube op en banen

Datacenters. Zijn het schoenendozen die een enorm beslag leggen op de ruimte, elektriciteit vreten, koelwater zuipen en weinig doen voor de werkgelegenheid? Of zijn het onmisbare schakels in het almaar groeiende internetverkeer?

Google in de Eemshaven.

Google in de Eemshaven. Foto: Wout Weterings

De gemeenteraad van het Noord-Hollandse Hollands Kroon stemde dinsdagavond laat in met de bouw van een datacenter van Microsoft langs de A7 bij Middenmeer. Inclusief een niet gesteunde motie van wantrouwen aan het adres van de verantwoordelijk wethouder was het de apotheose van een slepende discussie in de kop van Noord-Holland.

Onderzoek Buck Consultants: er is overcapaciteit

Tegenstanders wezen erop dat een mega-datacenter een aanslag is op het landschap. De datacenters vragen enorm veel koelwater en elektriciteit, stelden ze.

De ochtend voor het besluit in Hollands Kroon kwam een onderzoek van Buck Consultants International naar buiten. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken concludeerden de onderzoekers dat er in Nederland een overcapaciteit is als het om datacenters gaat. Voor de werkgelegenheid zouden datacenters niet veel doen.

Groningen legt rode loper uit voor Google

In Groningen ging de rode loper uit toen Google aankondigde een datacenter in de Eemshaven te willen vestigen. Eind 2016 was het feest bij de opening. Inmiddels is het datacenter al twee keer uitgebreid.

Zowel brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) als Google snapt niets van het rapport van Buck Consultants. ,,Het is net als met groene stroom. Iedereen wil groene stroom, maar niemand wil de windmolens die daarvoor nodig zijn’’, zegt Stijn Grove van DDA. ,,Iedereen wil digitaliseren, de datacenters vormen de infrastructuur die daarvoor nodig is.’’

Ook de overcapaciteit wordt naar de mening van Grove overdreven in het onderzoek van Buck. Er is overcapaciteit, maar die is nodig om digitale groei aan te kunnen, zegt hij. ,,Overcapaciteit is er ook in Duitsland en Engeland. Mede daardoor verloopt het internetverkeer efficiënt.’’

De digitale wereld moet blijkbaar stoppen aan de grens

In een reactie stelt ook Google dat Buck ‘grensoverschrijdend verkeer’ ziet als overcapaciteit. ‘Dit onderzoek is gebaseerd op de veronderstelling dat de digitale wereld er een is die kan of moet stoppen aan de grens.’

In de centrale in bijvoorbeeld Eemshaven voert Google diensten uit als Search, Maps en YouTube. In Nederland voert het bedrijf opdrachten uit van de Nederlandse markt. Dat past in het streven van de overheid om het dataverkeer dicht in de buurt van gebruikers te houden.

Google: we zijn veel efficiënter geworden

Sinds 2014 heeft Google 2,5 miljard euro geïnvesteerd in Nederland. In datacenters die onmiskenbaar groot zijn en veel energie vragen. ‘Een van de reden dat voor Nederland is gekozen’, zegt Google, ‘is dat in het land veel duurzame energiebronnen aanwezig zijn.’

Het techbedrijf claimt dat zijn centra steeds efficiënter zijn. ‘Vergeleken met vijf jaar geleden halen we nu zeven keer zoveel rekenkracht uit dezelfde energie.’

Google wil daarnaast het energieverbruik in de datacenters compenseren met hernieuwbare energie. Daarvoor heeft het bedrijf onder meer contracten afgesloten met een zonne- en windpark bij Delfzijl.

Enkele maanden geleden opende in Garmerwolde de nieuwe industriewaterzuivering. Google is een grote afnemer en investeerde daarom 45 miljoen euro in het project.

Veel meer banen

Ook de effecten op de werkgelegenheid zijn volgens DDA en Google groter dan Buck voorstelt. ,,Het gaat om 11.000 banen. Direct en indirect’’, zegt Grove. ,,De hele techsector in Nederland is groter dan de landbouw in Nederland.’’

Google gaf adviesbureau Copenhagen Economics vorig jaar opdracht onderzoek te doen naar het effect op de werkgelegenheid in en om datacenters.

Volgens de Deense onderzoekers zouden Google’s investeringen in Nederland tussen 2014-2019 jaarlijks ruim 3000 banen hebben opgeleverd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Google
Eemshaven
Duurzame energie
menu