Helga van Leurs recept voor klimaatverandering: aanpakken, aanpassen of accepteren

Helga van Leur was jarenlang weervrouw van RTL. Ze nam afscheid van het dagelijks weerpraatje en nu verzorgt ze het energieweerbericht en geeft ze lezingen over het klimaat, klimaatverandering, duurzaamheid en vooral over gedrag. Onlangs was ze te gast bij EnTranCe – Centre of Expertise Energy met een Barn Talk over weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. Centrale vraag: hoe kunnen ondernemers, overheden en consumenten met hun gedrag invloed uitoefenen op het klimaat?

Helga van Leur: ,,Misschien komt er wel een soort afstemming waarin sommige dingen even niet kunnen.”

Helga van Leur: ,,Misschien komt er wel een soort afstemming waarin sommige dingen even niet kunnen.”  Foto: Marjorie Noé

,,Klimaat is een containerbegrip”, geeft Helga van Leur toe. ,,Eigenlijk bestaat het klimaat uit alle weervariaties die je meemaakt.” Een abstract begrip ook dat vooral op de lange termijn speelt. ,,Ons brein handelt vooral als er een directe bedreiging is. We hebben moeite om te gaan met lange termijn problemen. Als je even de wereld om je heen niet meer begrijpt, wat is dan het makkelijkst? Handen voor je ogen. Pas als je je afvraagt wat de klimaatverandering betekent voor jou en je gezin, wordt het concreet.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's