De laatste SMC050: zeven sprekers in zeven minuten over de komende zeven jaar aan digitale ontwikkelingen

Na 7 jaar was maandagavond de laatste SMC050, hét noordelijke kennisevenement over digitale ontwikkelingen. Er waren 7 sprekers die in 7 minuten vertelden wat ze de komende 7 jaren verwachten.

Roos van Vugt van NOS begint haar verhaal met een selfie. Foto: Geert Job Sevink

Roos van Vugt van NOS begint haar verhaal met een selfie. Foto: Geert Job Sevink

De allerlaatste SMC050 werd bezocht door meer dan duizend bezoekers, de theaterzaal van Martiniplaza was daardoor dik gevuld. Een kwart van die bezoekers had trouwens finale van SMC050 uitgekozen om voor het eerst dit evenement te bezoeken, hetgeen mogelijk aangeeft dat er nog steeds belangstelling voor een digitaal kennisevenement is.

De impact van SMC050 is misschien ook wel veel groter geweest dan algemeen wordt aangenomen. Dit evenement verschafte jonge ondernemers en start-ups een horizon van digitale mogelijkheden. SMC050 zal hun denken en ontwikkeling hebben beïnvloed. Ze zullen het vanaf nu zonder - een nabije - digitale horizon moeten doen.

De 7 sprekers hadden een eigen horizon: hoe ziet de wereld er in 2026 - over 7 jaar dus - uit? Ze vlogen die einder vanuit hun eigen discipline aan. We vatten het samen in een serie citaten.

Roos van Vugt (NOS, social media):

„Pff, het is al knap als je tegenwoordig een jaar vooruit kunt kijken.”

„Ik lees nog steeds de krant, social media is voor mij niet de heilige graal.”

„Ik heb anderen gevraagd hoe zij de wereld in 2026 schatten. Frank Meeuwsen meldde me: Er komt een eind aan de hegemonie van de sociale silo’s.”

Martijn de Groot (REshale Center van RadboudUMC, over Quantified Self):

„Vijf jaar geleden zei minister Schipper: Over vijf jaar kunnen we alles zelf meten. Dat is dus niet gelukt.”

„Zelfmeting is niet alleen het dragen van een wearable.”

Brechtje de Leij (Independer, over de toekomst van smartphone):

„Toen ik in 2006 mijn eerste baan bij een mobiel-bedrijf had, zat daar Ron die een keyboard bespeelde. Hij maakte ringtones, de smartphone was er nog niet.”

„In 2026 is de smartphone een oprolbaar K-scherm. Het monopolie van de App-shop is dan weg, want alles wordt flexibel, alles is uit te wisselen ongeacht het platform. Het wordt ook allemaal intuïtief. Geen muis, maar men kan aaien, blazen, praten of denken tegen het apparaat.”

Rutger van Zuidam (Odyssey, organisator grootste blockchain hackathon ter wereld, in Groningen):

„De blockchain gaat veel veranderen. TVM kan alleen vrachtwagens verzekeren, maar zou ook graag de vracht willen doen. Dat is een nieuwe markt voor hen.”

„Er wordt gewerkt aan een infrastructuur om de handel in nepproducten te te bestrijden. Het gaat daarbij ook om medicijnen en nep-elektronica in vliegtuigen.”

Sander Duivestein (Sogeti, kunstmatige intelligentie):

„Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. We vertrouwen zelfs algoritmes, want we trouwen met iemand die ons via een algoritme is aangewezen.”

„De technologie rond kunstmatige intelligentie hebben we nodig om onszelf intelligenter te maken, want zo intelligent zijn we niet.”

„Twitter is heel leuk, maar er waren ons rond deze tijd toch vliegende auto’s beloofd?”

Winand Slingenberg (3Dprinting):

„Een op de honderd producten mislukt via 3D-printing. Dat is een beetje lastig als het een wezenlijk onderdeel van een auto betreft.”

„3D bestaat al sinds de jaren ’80, maar komt nu pas aan de loop vanwege aflopende patenten. Er zijn nog steeds bijzondere printers die onder patent liggen. Wat daarom nu nog door Boeing en Philips via 3D wordt gemaakt, doe we straks zelf.”

Yuri van Geest (internationaal keynote spreker, over de toekomst van organisaties):

„Ongeveer 90 procent van de huidige leiders gaat de stap naar 2026 niet maken, want die groep heeft een te beperkt zelfbeeld.”

„Organisaties worden steeds meer gewantrouwd. Ik voorspel dat digitaal daarom straks voorbij is, we gaan terug naar analoog. Want dat is gevoel en geeft contekst.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu