De omgekeerde weg van Alfa-college: bedrijfsleven beslist mee over lesprogramma

Een voorbeeld van een techniek die in het bedrijfsleven wordt toegepast en waar studenten op het Alfa-college mee leren werken. Met een bril kunnen zij zien of het ontwerp voor een installatie - met een bril virtueel zichtbaar - past in een bepaalde ruimte, in dit geval een box (rechts) in het praktijklokaal. De weergave is ook te zien links op het scherm.

Het bedrijfsleven beslist mee over het lesprogramma voor de mbo-opleiding installatie- en elektrotechniek. Een Amerikaanse methode wordt in praktijk gebracht op het roc Alfa-college in Groningen.

Hij deed het idee op in de VS: begin de ontwikkeling van lesprogramma’s met de vraag aan het bedrijfsleven welke vaardigheden het nodig heeft. Het kostte hoogleraar ‘lifelong learning’ Jacques Zeelen van de Rijksuniversiteit Groningen de nodige tijd om onderwijs en bedrijfsleven enthousiast te krijgen voor die werkwijze. Maar inmiddels wordt op roc Alfa-college in Groningen de gedachte bij wijze van proef in praktijk gebracht met de mbo4-opleiding installatie- en elektrotechniek, met inmiddels 60 studenten. Toekomstige bestendig onderwijs, heet het.

‘Het bedrijfsleven moppert’

Vacatures

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Receptioniste/Administratief Medewerker

Van Dijk De Jongh Notarissen

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu