Deze Drent moet de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca een veilige landing bezorgen

Anko van der Werff (links) met naast hem vice-president Adrian Neuhauser van Avianca. Foto: EPA

Moeilijk is leuk, zei Anko van der Werff vorige zomer bij zijn aanstelling als nieuwe CEO van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca. Deze week werd de klus alleen maar moeilijker. Avianca vroeg zondag faillissement aan.

Voor de in Eelde-Paterswolde geboren en getogen Anko van der Werff betekent dat hij vol aan de bak moet.

Het faillissement is aangevraagd vanwege de coronacrisis en de zware omzetdaling die daarmee annex is. Het doel is Avianca herstructureren, banen behouden en de bijna grootste luchtvaartmaatschappij van Latijns-Amerika herpositioneren.

Kop van Drenthe

Van der Werff hoeft zich dus niet te vervelen. Dat heeft hij nooit gedaan. Geboren in 1975 woonde hij de eerste achttien jaar van zijn leven in de kop van Drenthe. Vuurtjes stoken, hutten bouwen, hockeyen en tennissen. Van der Werff was altijd bezig.

Paterswolde is altijd mijn basis gebleven, zij hij vorig jaar tegen Elsevier Weekblad: ,,Het klinkt nu net alsof ik een liefdesbrief aan mijn dorp voorlees, maar ik heb het er echt heel mooi gehad. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, denk ik aan vrijheid.’’

Als hij het Praedinius Gymnasium in Groningen heeft afgerond, verhuist hij naar Leiden om rechten te studeren. Daar ontmoet hij zijn toekomstige echtgenote. Na de studie gaan ze op wereldreis.

Stockholm

Een reis die hem doet beseffen dat een baan achter een bureau niets voor hem is. Hij krijgt een baan de bij de KLM en belandt als regiomanager Zweden, Finland en de Baltische staten in Stockholm. Hij vindt er zijn plek, maar de basis blijft Eelde. ,,Ik ga nog regelmatig naar huis, naar Paterswolde. Dat zal altijd mijn echte thuis blijven’’, zegt hij in 2008 tegen deze krant.

De fusie KLM en Air France levert het bedrijf naar zijn zin te weinig op. Van der Werff vertrekt in 2010 naar Quatar en Quatar Airways. Vier jaar later volgt weer een overstap als hij in Mexico commercieel directeur wordt bij Aeromexico.

Waardering in Mexico

Een forse taalbarrière ten spijt, wordt hij in Mexico op handen gedragen. Van der Werff heeft de cultuur bij het bedrijf veranderd, zeggen medewerkers over hem. ‘Hij waardeert het als anderen ideeën inbrengen’.

De teleurstelling in Mexico is ook groot als hij in 2019 bekend maakt over te stappen naar Avianca. Het wordt een kille carrièrestap genoemd en dat raakt hem, zegt hij tegen tijdschrift Management Team (MT). ,,Ik heb Mexico verlaten, omdat ik deze kans kreeg. Maar het vertrek ging me niet inde koude kleren zitten. Ik had een ontzettende hechte band met collega’s daar.’’

Zware klus in Bogota

In Bogota, Colombia wacht de nieuwe CEO van Avianca een zware klus. Hij treedt in de zomer van 2019 aan. In de maanden ervoor leed het bedrijf miljoenenverliezen. Van der Werffs voorganger is in april ontslagen. Ook alle leden van de Raad van Commissarissen worden eruit gebonjourd.

Van der Werff kan aan de bak. Onder meer dankzij een kapitaalinjectie van 375 miljoen dollar is Avianca vijf maanden na zijn komst in veiliger vaarwater.

Corona

Totdat het coronavirus zich doet gelden. De omzet daalt met 80 procent. ,,De effecten van deze pandemie vormen de grootste uitdaging in de honderdjarige geschiedenis van ons bedrijf’’, zegt Van der Werff.

De Paterswoldiger moet na het faillissement het bedrijf opnieuw opbouwen en positioneren. En dan? ,,Colombia is het laatste buitenlandse avontuur’’, zegt hij tegen verschillende media. ,,Nederland zou een volgende stap kunnen zijn.’’

 

Dit verhaal is mede gebaseerd op artikelen uit Elsevier, FD en MT.


Nieuws

Meest gelezen

menu