Deze ondernemers willen werkgelegenheid in Oost-Groningen opkrikken

Deze drie ondernemers willen via de Innovatie Hub Oost-Groningen de werkgelegenheid in deze regio vergroten.

Avebe. Foto: Archief DvhN/Duncan Wijting

Avebe. Foto: Archief DvhN/Duncan Wijting

Bert Jan Bruning, directeur Nedmag Veendam

Nedmag in Veendam onderzoekt en bekijkt veel mogelijke toepassingen van magnesiumzout.

,,Daarbij laten we veel liggen”, zegt directeur Bert Jan Bruning. ,,We hebben nu eenmaal de keuze gemaakt ons in een beperkt aantal markten te ontwikkelen. Daardoor zijn ook goede ideeën terzijde gelegd. Die liggen als het ware in de kast. Nu gaan we ze eruit halen en afstoffen, vragen of de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool ze nog eens willen bekijken en zetten er wat eigen mensen op. Het kan zijn dat er een toepassing uitrolt waar we zelf in willen investeren, maar mogelijk gaan start-ups ermee aan de slag. Voor de gezondheidsproducten van magnesium zijn uit ons bedrijf al eerder bedrijven ontstaan: Zechstein en Zechsal.”

Bruning las in DvhN in november 2017 het interview met Willem Jonker, waarin hij drie kansen voor de economie in Oost-Groningen noemde: aardappelen, hennep en magnesium. ,,Ik dacht: dat is een leuk idee. En ik ben óók Pekelder. Ik heb Willem gebeld en een afspraak gemaakt met hem en Aard Groen. We hebben toen afgesproken: we gaan brainstormen hoe we dat idee verder handen en voeten kunnen geven.”

De ‘kick-off’ vond plaats op 26 maart met een rondetafelgesprek bij HempFlax in aanwezigheid van onder anderen commissaris van de Koning René Paas.

 Bruning: ,,We hebben op een gegeven moment gezegd: We moeten het professionaliseren, zodat het geen kortstondig iets wordt, en met concrete opdrachten aan de slag gaan. Als je investeert, wil je ook rendement hebben. We hebben een stichting opgericht voor het beheer, de drie bedrijven hebben als ‘founding fathers’ startkapitaal gestort en bij ons op het terrein in Veendam wordt een mooi onderkomen ingericht, met kantoor en fietsen voor studenten die met de trein uit Groningen komen. En alle bedrijven hebben hun laboratorium beschikbaar gesteld. Ik ben ook blij dat er studenten deze kant op komen, zodat ze zien dat er ook buiten de stad Groningen wel iets te beleven is. We geloven erin. Anders hadden we er geen geld in gestoken.”

Eelkje Oldenburger, managing director van hennepverwerker HempFlax in Pekela

Eelkje Oldenburger, managing director van hennepverwerker HempFlax in Pekela, noemt de samenwerking met Avebe en Nedmag in de innovatiehub ‘een cadeau’.

,,We zijn met hen vergeleken een klein bedrijf, maar hebben een enorme potentie. Behalve grondstofleverancier zijn we ook een ideeënfabriek voor nieuwe toepassingen. We werken met de Hanzehogeschool Groningen samen in de Hemp Design Factory die voor ons opdrachten, voornamelijk gericht op vormgeving, uitvoert. We hebben nog geen groot apparaat voor research & development voor nieuwe toepassingen. Door onderzoek naar nieuwe toepassingen met andere grondstoffen te combineren, krijgen we daar nu meer gelegenheid voor. Drie weten meer dan één. Avebe en Nedmag zijn heel bedreven in onderzoek. We kunnen ook ons voordeel doen met hun naamsbekendheid. Hennep is als grondstof bij veel mensen nog relatief onbekend.”

Er zijn al gedachten over mogelijke toepassingen die in de innovatiehub onderzocht gaan worden.

Oldenburger: ,,We kijken bijvoorbeeld of ons uit hennep gemaakt isolatiemateriaal voor de bouw met magnesium brandvertragend kan worden gemaakt. En bij de combinatie van hennep en eiwit kun je denken aan voedingssupplementen. Er zijn talloze verbindingen denkbaar. Het is voor ons een buitengewone kans om onderdeel te worden van een nieuw ecosysteem.”

De eerste studenten die een opdracht gaan vervullen zijn inmiddels geselecteerd, vertelt Oldenburger. ,,Met dit project krijgt HempFlax ook een plek in de triple helix, de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Dat is een succesformule. We kunnen jongeren laten ondervinden dat de biobased economy potentie heeft; dat je er geld mee kunt verdienen. We hopen dat ze bedrijfjes beginnen en zo de bedrijvigheid en werkgelegenheid laten groeien, zodat er een nieuwe economie ontstaat. Zo maak je de regio sexy voor jong talent uit het gebied, maar ook voor jongeren van daarbuiten. Die gaan zien dat er hier een toekomst voor hen ligt.”

Bestuursvoorzitter Bert Jansen van Avebe

Avebe opende in september 2018 op de Zernike Campus in Groningen een innovatiecentrum met een modern laboratorium, proeffaciliteit en ruimte voor startups. Hier ontwikkelt de coöperatie nieuwe producten die de zetmeelaardappel een grotere toegevoegde waarde moeten geven.

Het concern maakt grondstoffen voor industriële toepassingen en dierenvoeding, maar het accent ligt op voedingsmiddelen die zo veel mogelijk geld opleveren zodat de Avebe-leden een goede prijs voor hun oogst krijgen.

Bestuursvoorzitter Bert Jansen van Avebe: ,,De eiwitten uit de aardappel zijn een goede vervanger voor dierlijke eiwitten. En wereldwijd groeit de markt voor plantaardige producten. Zie bijvoorbeeld het succes van de Vegetarische Slager.”

En nu is er dan ook de Innovatie Hub Oost-Groningen. Jansen: ,,Met NedMag en HempFlax gaan we bekijken wat we gezamenlijk kunnen bereiken. We zeggen: welke kennis zit bij jullie en welke kennis zit bij ons? En bij welke mix van grondstoffen kunnen we elkaar vinden? Het leuke van zo’n hub is: Je sluit niets van tevoren uit.”

Jansen vindt Veendam als locatie voor de hub logisch, omdat HempFlax en NedMag in de nabijheid zijn gevestigd. Avebe wil daarbij ook de regio een dienst bewijzen, zegt hij. ,,Een groot deel van onze medewerkers woont en werkt in Oost-Groningen. We vinden het belangrijk dat het gebied aantrekkelijk blijft. De hub helpt ons ook een interessante werkgever te blijven. Voor de medewerkers van alle bedrijven is het verfrissend in zo’n innovatiecentrum met elkaar samen te werken en met studenten iets nieuws te ontwikkelen.”

De opzet van de hub past volgens de bestuursvoorzitter bij de aard van Avebe.

Jansen: ,,We zijn 100 jaar geleden opgericht als coöperatie. We kennen de kracht van het collectief in de regio. Ik hoop dat we die met de drie bedrijven ook kunnen laten zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu