'Dineren met kerst? Bestel bij uw favoriete restaurant', zei Rutte. En dat doen we massaal

Drukte in de keuken van Rue de la Gare in Emmen.

Noorderlingen geven flink gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte het kerstdiner te bestellen bij het favoriete restaurant. De restaurants blijven leeg, maar in de keukens is het deze dagen traditioneel ‘kerstpezen’.

In de keuken van restaurant Uit de Buurt in Groningen is eigenaar Vincent Dekker al een paar dagen druk aan het werk. De kerstbox van zijn restaurant vindt massaal aftrek.

Menu van vijf gangen

In de box zit een menu van vijf gangen. Op de website meldt het restaurant dat het geen nieuwe bestellingen kan opnemen. ,,We zitten wel op het maximum’’, zegt Dekker. ,,Onze keuken is niet heel groot. Zouden we meer bestellingen opnemen, kunnen we het misschien niet meer waarmaken. Dan is het ook niet leuk meer.’’

Wat zei Rutte precies?

‘En sowieso is het een goed idee uw kerstdiner af te halen bij of te laten bezorgen door uw favoriete restaurant’, was Ruttes letterlijke tekst tijdens de persconferentie op 8 december.

Het zou voor de restaurants een lichtpuntje kunnen zijn in een verder inktzwart jaar.

Het is lekker druk

Een lichtpuntje is de kerstdrukte, zegt Trijn Karssens van Trijn’s Stadstuin in Assen. ,,Het is lekker druk met bezorgen. Je kunt er de huur van betalen. Maar het maakt dit jaar natuurlijk nooit meer goed.’’

Karssens opende haar restaurant in Assen luttele weken voor de eerste lockdown. Het restaurant staat inmiddels te koop. Met haar mede-eigenaren zoekt Karssen een nieuwe uitbater.

Met bezorgen en afhalen is het restaurant altijd doorgegaan. De drukte is heel wisselend, zegt Karssens. ,,Maar nu met het kerstdiner loop het heel goed.’’

Graag warm meenemen

Karssens levert diners die zowel warm als koud zijn op te halen. ,,We hebben speciale boxen waarin we het diner koud meegeven, zodat mensen het thuis kunnen opwarmen wanneer ze willen. Toch zien we dat de meeste mensen het meteen warm willen hebben.’’

Grandcafé met webshop

In Emmen heeft Eric van der Veen van grandcafé Rue de la Gare er sinds dag 1 van de lockdown een zaak van gemaakt het contact met de klanten te onderhouden. Het resulteert in een levendige website en zelfs een webshop met merchandise van het restaurant.

Naast de reguliere diners van het restaurant heeft Van der Veen voor kerst een gourmetpakket samengesteld. Die konden tot dinsdag besteld worden. ,,Op dit moment zijn daar 200 van besteld’’, zegt Van der Veen aan de vooravond van kerst.

Het is een steun die hard nodig is om mensen in dienst te kunnen houden. En als beloning voor hard werken. ,,Sinds 15 oktober zijn we zeven dagen per week, 24 uur per dag met het restaurant bezig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Horeca
restaurants
kerst
Coronavirus
menu