Rademakers Gieterij in Klazienaveen maakt na bankroet een doorstart. Bedrijf gaat verder met 60 van de 100 medewerkers

Bij Rademakers Gieterij (gesticht in Klazienaveen als onderdeel van de Marshallhulp), wordt gewerkt aan de productie van onder andere putdeksels voor riolering voor steden als Groningen, Emmen en Leeuwarden, maar ook onderdelen voor vrachtwagens als vliegwielen en andere delen van een chassis worden hier gegoten uit omgesmolten treinrails, treinwielen, en motorschroot. Foto REYER BOXEM

Rademakers Gieterij in Klazienaveen, dat eind juni failliet werd verklaard, maakt een doorstart. Dat meldt directeur Werner Velthuis.

 

Van de ongeveer 100 medewerkers die door het bankroet hun baan verloren, kunnen er volgens hem 60 weer aan de slag bij de onderneming.

Met de voormalige manager operations Erik Jennes wordt Velthuis directeur/eigenaar van het bedrijf, vertelt hij. Hij kwam eerder dit jaar als directeur bij Rademakers werken om het bedrijf uit de problemen te helpen, maar moest in juni het faillissement aanvragen toen de aandeelhouders geen geld meer in het metaalbedrijf wilden steken.

Opdrachtgevers

De doorstart is volgen hem mede mogelijk doordat opdrachtgevers geld steken in de onderneming. Die vinden het belangrijk dat Rademakers de onderdelen voor hun producten kan blijven maken. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook omdat de goederen graag dichtbij huis laten maken. Ze vrezen volgens Velthuis voor een stagnerende aanvoer van goederen uit bijvoorbeeld China zoals in het afgelopen jaar door de coronacrisis en de blokkade.

Velthuis: ,,We maken de doorstart met een volle orderportefeuille. Het bedrijf werkte altijd met uitzendkrachten. Die hebben we nu ook hard nodig, wel 30 tot 40 misschien. We hopen dat we er snel genoeg voldoende kunnen krijgen.”

Machinepark

Hij denkt dat het bedrijf behalve door de lagere loonkosten beter ook beter zal draaien door een optimalisatie van het machinepark die al voor het faillissement in gang was gezet.

Curator Jeroen Reiziger bevestigt dat er overeenstemming met een ‘doorstarter’, maar dat ‘de levering en betaling nog niet heeft plaatsgevonden’. Volgens Velthuis zijn alle belangrijke documenten voor de doorstart getekend, maar moeten ze de notaris nog passeren. Ook enkele andere formaliteiten moeten volgens hem nog worden afgehandeld, maar staat verder niets de doorstart nog in de weg.

Rademakers Gieterij maakt grijs gietijzer voor onder meer voor branches zoals de agrarische sector, machinebouw en funderingstechniek. Het bedrijf werd in 1909 opgericht in Rotterdam en verhuisde in 1948 naar Klazienaveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu