Dit bedrag kun je straks maximaal pinnen bij de automaten van de ABN Amro en anders moet je betalen voor je geld uit de muur

ABN Amro gaat kosten in rekening brengen bij geldopnames boven de 12.000 euro per jaar. Het lijkt een straf voor het gebruik van contant geld, en de bank sluit bovendien niet uit dat hun kassa in de toekomst ook bij minder opnames al gaat rinkelen. Zes vragen.

Wie veel geld pint bij ABN Amro, gaat straks betalen.

Wie veel geld pint bij ABN Amro, gaat straks betalen. Foto: ANP/HH

Wat is ABN Amro precies van plan?

Vanaf 1 juli betalen klanten van ABN Amro die meer van €12.000 per jaar contant opnemen €5,- per opname en 0,5% over het opgenomen bedrag. Met die aanpassingen hoopt de bank dat contante geldstromen voortaan digitaal gaan verlopen, en dat zo fraude en witwassen van zwart geld wordt voorkomen.

De bank betalen voor het opnemen van je eigen geld, daar zit toch niemand op te wachten?

Nee, de Consumentenbond is dan ook boos en vreest voor een glijdende schaal: straks wordt mogelijk de grens van €12.000 verlaagd. En contant geld is belangrijk voor sommige consumenten. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun financiën, protesteert de bond.

Bovendien doorkruist ABN Amro de afspraken die gemaakt zijn over het toegankelijk houden van contant geld met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Gebruiken we überhaupt nog wel contant geld?

Jawel, maar contant geld wordt steeds minder gebruikt als betaalmiddel, door de afname van het aantal geldautomaten en door winkeliers die het gebruik van cash steeds vaker ontmoedigen. Corona heeft die ontwikkeling afgelopen maanden flink versneld, vooral omdat veel mensen dachten dat ze ziek konden worden van besmette bankbiljetten.

Plofkraken zorgen er ook voor dat er steeds minder geldautomaten komen. Maar het voor handen houden van contant geld is toch belangrijk, bijvoorbeeld voor als door een pinstoring geen elektronische betalingen mogelijk zijn. Momenteel doet bureau McKinsey in opdracht van DNB onderzoek naar de beschikbaarheid van contant geld in Nederland. Dat onderzoek had ABN wel even mogen afwachten, meent de Consumentenbond.

 

Maar is het dan geen goed plan van ABN Amro om witwassen van crimineel geld zo tegen te gaan?

Dat streven is natuurlijk fantastisch, en het is zelfs een wettelijke taak van de bank als ’poortwachter’, alleen is het maar de vraag of witwassen wordt voorkomen met het in rekening brengen van 5 euro en 0,5 procent per opname boven de 12.000 euro.

„Grote witwaspraktijken ga je hier echt niet mee tegenhouden. Criminele organisaties calculeren zulke kosten gewoon in”, schampert Joyce Donat van de Consumentenbond dan ook. Doodgewone consumenten worden op deze manier weggezet als criminelen, stelt zij.

Zo, daar heeft ABN Amro zeker niet van terug?

Nou, dat valt best mee. De bank stelt namelijk dat door de grens boven de 12.000 euro te leggen, 98,5 procent van hun klanten helemaal nooit met deze maatregel te maken krijgt. Pas bij excessief gebruik van geldopnames gaat de klant betalen. „Deze maatregel richt zich op dubieuze en criminele praktijken. Mensen die in december hun bankrekening leeg staan te trekken om geen belasting over hun vermogen te hoeven betalen bijvoorbeeld, de shady handelaren en studenten die in de lachgashandel zitten”, aldus een woordvoerder.

„Om te voorkomen dat banken worden misbruikt voor witwaspraktijken, moeten hiervoor veel extra controles worden gedaan. We leggen de kosten hiermee simpelweg neer bij de vervuiler. En met het genoemde onderzoek van McKinsey werken we volop mee.”

Is ABN Amro de eerste bank die kosten in rekening brengt bij het opnemen van contant geld?

Nee, ING introduceerde in 2019 iets soortgelijks: wie als ING-klant kiest voor een goedkopere bankpas, betaalt voor iedere contante geldopname 80 cent. Maar in tegenstelling tot ABN Amro kan de klant daar besluiten om een duurdere pas aan te houden, waarbij het opnemen van contant geld gratis blijft. Bij ABN Amro krijg je die keuze niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Financieel / Accounting
menu