Dit jaar een huis kopen? Dat kost nóg een jaarsalaris extra. Vooral in Drenthe zijn woningen veel duurder geworden: 'Huizenkopers gaan nóg agressiever bieden'

De top van de huizenprijzen is nog niet bereikt. Volgens het economisch bureau van de Rabobank zullen woningen dit jaar nog eens gemiddeld 10,9 procent duurder worden dan in 2020. Drenthe is een van de provincies waar de prijzen afgelopen jaar flink stegen.

Een gemiddeld huis wordt dit jaar ongeveer een modaal jaarsalaris duurder.

Een gemiddeld huis wordt dit jaar ongeveer een modaal jaarsalaris duurder. Foto: ANP/HH

Een gemiddeld huis wordt in een jaar ongeveer een modaal jaarsalaris, 36.000 euro, duurder.

De Rabobank wijt dubbele groeicijfers aan de gunstigere economische vooruitzichten en prijsopdrijvende prikkels, zoals ruimere leennormen en het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar, schrijven de economen van de bank in een nieuw kwartaalbericht over de huizenmarkt.

Ook in 2022 zullen huizen volgens de Rabo-economen nog duurder worden: gemiddeld 4,6 procent, voorspellen de economen van de bank. De bank verwacht dat in 2021 circa 234.000 woningen van eigenaar verwisselen, en het jaar erna ongeveer 218.000.

De economen van de bank verwachtten eerder dat huizenprijzen in 2021 met 8 procent zouden stijgen, en in 2021 nog met 4 procent.

Angst om achter het net te vissen

Rabobank-econoom Stefan Groot heeft daar naast eerder genoemde redenen nog een verklaring voor: „Het zeer lage aantal te koop staande woningen en de korte doorlooptijd zullen naar ons idee sterk het gevoel van een fear of missing out stimuleren, ofwel: de angst om achter het net te vissen. Huizenkopers gaan daardoor nóg agressiever bieden.”

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster onderschrijft dat. Op maar liefst de helft van de huizen wordt overboden. In 2015 was dat nog maar bij 7 procent van de woningen.

De huizenprijzen stegen de afgelopen maanden het hardst in bijna twintig jaar. In april waren ze gemiddeld 11,5 procent duurder dan een jaar ervoor.

Grootste stijging ooit

„Eind jaren negentig en kort na de eeuwwisseling stegen de huizenprijzen procentueel nóg harder, maar in euro’s uitgedrukt zijn de prijsstijgingen van de voorbije maanden de grootste ooit gemeten op de Nederlandse koopwoningmarkt. In een jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met zo’n 40.000 euro”, zegt econoom Groot.

Vooral in Flevoland (13,8 procent) en Drenthe (13,3 procent) werden huizen in het afgelopen jaar fors duurder. In Drenthe zijn huizen nog wel gemiddeld 20 procent goedkoper dan in de rest van het land.

Flevoland

Voor dit jaar voorspellen de economen de sterkste stijging in Flevoland, met 16 procent, en ’overig Zeeland’ (Zeeuws-Vlaanderen is een aparte regio) met 13 procent in een jaar tijd. In de regio’s Gooi en Vechtstreek en Groot-Amsterdam wordt de kleinste stijging verwacht, zo’n 9 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu