Dit weten we al over de nieuwe iPhone 12 die Apple morgen presenteert: niet duurder, maar waarschijnlijk minder kwaliteit

Verschillende kleuren van de iPhone 12. Beeld: Tweakers

Apple presenteert dinsdag waarschijnlijk de nieuwste serie iPhones. Meestal lekt er op voorhand informatie uit over de kersverse toestellen, al kan Apple op de dag zelf nog verrassend uit de hoek komen. Dit hebben de iPhone-watchers al achterhaald.

Het ‘grootste lek’ is volgens Forbes dat de prijzen van de nieuwe modellen al bekend zijn. Een overzicht:

 

Opvallend is dat de iPhone 12 mini (met kleiner scherm) 50 dollar goedkoper lijkt te zijn dan de iPhone 11. Voor de 64GB-versie komt dat neer op 649 dollar. De ‘gewone’ nieuwe iPhone 12 zou dan weer 50 dollar méér kosten dan de huidige iPhone 11, met een even groot scherm.

Verder opmerkelijk: de nieuwe Pro-modellen met 256GB en 512GB opslag zouden 50 dollar goedkoper worden dan de iPhone 11 Pro en Pro Max, terwijl de nieuwe toestellen vermoedelijk een groter scherm krijgen. De prijzen van het instapmodel van beide versies zouden niet veranderen en toch krijg je dubbel zoveel opslagcapaciteit, omdat de Pro’s voortaan starten met 128GB opslag en niet langer met 64GB.

Kwaliteit

Analisten gingen eigenlijk uit van een flinke prijsstijging van de iPhone 12, omdat alle nieuwe toestellen voorzien zouden zijn van 5G en oled-schermen. Het blijft natuurlijk afwachten of de gelekte prijzen correct zijn, maar Apple doet blijkbaar flinke concessies aan de kwaliteit om de prijs te drukken.

Zo ligt de batterijcapaciteit lager, krijgen de schermen een lagere verversingsfrequentie dan de concurrentie, én - vooral - smijt Apple zowel de EarPods als de wandoplader uit de verpakkingsdoos. Cupertino rekent als compensatie op  het aantrekkelijke design met opnieuw scherpere, hoekige randen  (zoals bij de huidige iPad Pro en bij de vroegere iPhones 4, 5 en SE), op de toonaangevende A14-chip en op de slimme nieuwe LiDAR-camera op minstens één Pro-model. 

Die laatste technologie, die al in de iPad Pro zit, gebruikt lichtsignalen om een ruimte - je woonkamer bijvoorbeeld - te scannen en in kaart te brengen. Handig voor toepassingen met  augmented reality  of als je objecten in een ruimte wil gaan meten met je smartphone.

Hi, Speed

Uit de uitnodiging van Apple voor de presentatie van morgenavond 19.00 uur - met de aanhef ‘Hi, Speed’ - maken kenners op dat de verwachte ondersteuning voor 5G (sneller mobiel internet dan 4G) is bevestigd en dat de nieuwe A14 bionische chip supersnel is.

Rond het logo op de invitatie staan vier cirkels van verschillend formaat die kunnen verwijzen naar de vier modellen die worden verwacht: de iPhone 12 (6,1 inch), iPhone 12 mini (5,4 inch), iPhone 12 Pro (6,1 inch) en de iPhone 12 Pro Max (6,7 inch). De cirkels gaan van een marineblauwe gloed over in oranje-geel. Dat kan wijzen op de mogelijke nieuwe kleuren van de iPhones. Er waren al geruchten over een marineblauwe en een goudachtige versie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu