Door het coronavirus leven we in Het Nieuwe Normaal. Dat betekent: meer webshoppen, meer wonen op het platteland en véél meer lokaal produceren

De coronacrisis is in Nederland vier weken onderweg. De ravage is enorm. Het virus zaait dood en economisch verderf. Met een expert uit de regio maken we de balans op en kijken we vooruit: wat wordt Het Nieuwe Normaal?

Lector Michiel Steeman voorspelt grote veranderingen door het coronavirus. Foto: De Stentor

Lector Michiel Steeman voorspelt grote veranderingen door het coronavirus. Foto: De Stentor

Hij belooft geen vrolijk verhaal. We koersen richting 'de grootste economische dip sinds de grote depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw'.

Dat voorspelt Michiel Steeman, lector supply chain finance aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en een topper op zijn gebied. Hij onderzoekt het samenspel van de goederen-, geld- en datastromen en duidt het belang daarvan voor onze economie.

"De crisis komt sowieso", zegt Steeman. Daar kunnen alle hulpmaatregelen van de overheid niets aan veranderen. Na vier weken coronacrisis kun je al spreken van een ravage in de economie.

En dat is volgens hem nog maar het begin.

Steeman: De ellende komt in vier grote golven

Vier golven van ellende denderen op ons af, aldus Steeman. "Eerst had je China dat stil viel en waar wij ook last van ondervonden omdat producten niet meer kwamen. Als tweede zijn er de lock downs  in Europa en fabrieken die dichtgingen."

Als voorbeeld noemt hij de vrachtwagenfabriek van Scania in Zwolle die de truckproductie moest taken omdat een Franse toeleverancier geen onderdelen meer levert. Bedrijven die ineens geen werk meer hebben, worden vaak geplaagd door actue financiële nood.

Golf nummer drie, aldus Steeman: in het najaar zullen bedrijven investeringen uitstellen en bezuinigingen doorvoeren. Ze moeten hun omzetverliezen goed maken en trappen op de rem omdat de toekomst op onzeker staat. Dan gaan we de crisis pas echt voelen.

In de vierde golf knakt de schuldenberg veel landen, met de VS voorop. De landen gaan in feite failliet, zegt Steeman. "Veel landen zijn nog niet hersteld van de financiële crisis in 2008. Daar komt corona nu bovenop."

Die laatste tsunami komt volgend jaar en het jaar erop, verwacht Steeman. "Nederland staat goed opgesteld, die steunmaatregelen kunnen wij gemakkelijk betalen. Maar als de hele wereld wankelt, merken wij dat ook."

Massieve veranderingen, hoop en kansen?

En dan, als de rook optrekt? Steeman spreekt niet over ‘hoop’, ‘licht aan de horizon’ of ‘kansen’. Wel over ‘massieve veranderingen’ en ‘het nieuwe normaal na de crisis’.

Of dat dan kansen zijn, mag iedereen voor zichzelf uitmaken.

Online winkelen en een trek naar het platteland

In onze ‘nieuwe wereld’ gaan we snel veel meer webshoppen. Online boodschappen doen komt corona in een versnelling. "Dat zie je nu heel erg opkomen door de anderhalvemeter-economie en omdat veel fysieke winkels op slot gingen. Een deel van die ‘nieuwe webshoppers’ zal ook straks meer online blijven doen."

Er komt een trek naar het platteland, voorspelt Steeman. De stad raakt tenminste een beetje uit. "Corona sluit nu mensen op in een ‘lege’ stad, zo voelen mensen dat. Dat willen ze niet nog eens meemaken. Want het kan maar zo dat zoiets nog eens gebeurt."

De wereld wordt weer ‘kleiner’. We gaan meer lokaal produceren. "De coronacrisis laat ons zien hoe afhankelijk we zijn van lagelonenlanden, zelfs als het gaat om belangrijke medicijnen of om medische apparatuur. Digitalisering en datadeling gaan naar een hogere versnelling omdat we sneller willen weten waar we materialen of goederen kunnen kopen als dat nodig is."

Meer focus op risicomanagement, duurzaamheid en inclusiviteit

In Het Nieuwe Normaal na de crisis bestaat er volgens Steeman een groter besef dat er gemakkelijk en vaker disrupties kunnen komen. "Risicomanagement krijgt een grotere focus. Politieke situaties in de wereld, het klimaat, natuurrampen, een nieuw virus... er liggen veel risico's op de loer die alles in no time overhoop kunnen gooien. Daar gaan we ons op voorbereiden."

In diezelfde lijn krijgen ook duurzaamheid en inclusiviteit een extra lift. "Want als corona iets duidelijk maakt is dat we in Het Nieuwe Normaal anders moeten omgaan met elkaar en met de wereld."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu