Door ondernemers voor ondernemers: Bokkie voor elkaar staan in de coronacrisis

Op gepaste afstand geeft Karla Wielenga (links) van businessplatform Eemshaven.info een bakkie troost aan Tonnie Schuijl van DHSS in de Eemshaven. Koffiebrander Maalwerk in Delfzijl maakte de speciale koffie vanwege de coronacrisis. Eemshaven.info en Roadbear Studios uit Oudeschip bestelden een flink aantal pakken en deelden ze uit aan ondernemers in  het gebied. Als hart onder de riem. Foto: Jan Zeeman

De slimme lockdown duurt nog zeker de hele maand april. Corona raakt de economie tot in haar vezels. Tijd om op te staan en elkaar te helpen. En dat gebeurt in Drenthe en Groningen. In de vorm van talloze hulp- en steunacties balt het Noorden een ijzeren vuist richting een onzichtbare vijand. Een overzicht.

We laten u niet in de steek, zei Mark Rutte in zijn toespraak op 16 maart. Luttele dagen later deed zijn kabinet boter bij de vis met een omvangrijk steunpakket om bedrijven, de door de crisis direct in hun voortbestaan worden bedreigd, in de been te houden.

Het kabinet was nog niet uitgesproken of de eerste ondernemers meldden zich. Met slimme ideeën om hun eigen bedrijf enigszins draaiende te houden dan wel anderen de mogelijkheid te bieden dat te doen.

Maakindustrie Emmen

Zo onderzoekt de gemeente Emmen of de bedrijven in de maakindustrie nu ook medische hulpmiddelen kunnen maken voor ziekenhuizen en instellingen.

In Emmen trok webdesigner Webba alle verloven in om de website emmenhelpt.nl uit de grond te stampen. Ondernemers kunnen op de site halen en, niet in de laatste plaats, brengen. Maar er zijn ook particulieren die er aanbieden boodschappen te doen voor anderen.

In Assen heeft de website een evenknie gekregen. Het enige dat anders is, is uiteraard de naam: assenhelpt.nl

Via zijn noordelijke vertegenwoordiger maakt Sellanizer een redelijk kostbare online tool stukken goedkoper beschikbaar en maandelijks opzegbaar. Met de tool kunnen winkeliers hun voorraad online zichtbaar maken, ook op platformen als eBay en Facebook.

Ademende shirts en auto’s

Herqua Sports in Hoogeveen doneerde (sport)shirts van ademend materiaal aan ziekenhuizen. Het helpt verpleegkundigen die het zeer warm hebben in hun beschermende coronapakken. Een oproep aan klanten het voorbeeld te volgen, bleef niet onbeantwoord. Verre van.

Veel media ondersteunen de actie auto.nl/zorgauto . Mensen in de zorg krijgen gratis een auto ter beschikking, zodat ze niet met het openbaar vervoer hoeven te reizen. Er is zeer veel vraag naar.

Een bedrijfstak die in Drenthe onder druk staat is de recreatiesector. Met LTO is een campagne gestart om personeel van recreatiebedrijven aan werk te helpen in de tuinbouw. Daar zijn mensen hard nodig.

Schoonheid en studenten

Ondernemers in de beautybranche worden hard geraakt. Kappers, nagelstylisten, schoonheidssalons allemaal moeten ze de deur op slot houden. De site steunmijnsalon.nl kan hulp bieden. Ondernemers kunnen zich aanmelden en via een eigen pagina vouchers aanbieden aan hun klanten. Om die aan zich te binden en iets van cashflow overeind te houden.

De Student Consultancy Group (SCG) levert topstudenten, die nu tijd over hebben, en daarom bedrijven in getroffen sectoren kunnen bijstaan met advies en onderzoek op bijvoorbeeld het gebied van klanttevredenheid, managementcontrol, boekhouding en financiële analyse: studentconsultancygroep.com

Cadeaukaarten zijn te verkrijgen op horecasamensterk.nl. Het zijn vouchers van je favoriete restaurant die zijn in te wisselen zodra uit eten gaan weer kan.

Winkeliers in Groningen kunnen via warenhuisgroningen.nl online hun assortiment aanbieden. Bezorging kan gratis via de fietskoeriers van Dropper.

Online winkelen in Winschoten

In Winschoten heeft de lokale middenstand zich verenigd in winschoten24.nl . Een etalage op internet waar je kunt kopen op je vaste adres. Studenten en vrijwilligers zorgen dat de spullen bij je thuiskomen in heel Oldambt.

De textieldrukkers van Promotex zagen diverse orders voor sportkleding geannuleerd worden. De capaciteit is daarom ingezet op mondkapjes.

Kapjes FFP2 kapjes in het bedrijfsleven kunnen vervangen. Deze FFP2 kapjes kunnen dan weer naar de zorg.

Nog meer mondkapjes komen uit China via Appingedamster Robert Ploeger. Hij is nu woonachtig in Dalian, China. Via contacten daar levert hij rechtstreeks aan Nederland en, via Rotarynetwerken, aan instellingen in het Noorden.

En tot slot, kunnen we er niet omheen, hebben media het moeilijk, NDC Mediagroep ook. De inkomsten uit advertenties zijn door de coronacrisis teruggelopen. Maar we hebben vrienden, vriendenvan-ndc.nl.

Net als iedereen zijn we er blij mee. Met vrienden.

Nieuws

Meest gelezen

menu