Doorstart voor omgevallen Feeture Voetzorg: consequenties voor noordelijke werknemers onduidelijk

Orthopedisch schoenmaker die de kwaliteit van een houten leest controleert met behulp van een meetlint

Orthopedisch schoenmaker die de kwaliteit van een houten leest controleert met behulp van een meetlint Foto: StudioLaMagica

Feeture Voetzorg, Nederlands grootste leverancier van orthopedische schoenen, maakt een doorstart. Het is nog niet duidelijk of banen zullen verdwijnen in Groningen en Drenthe.

De zorgactiviteiten van Penders Voetzorg en OIM Voetzorg, de twee belangrijkste dochterbedrijven van de Feeture-holding, worden overgenomen door de Scharenborg Groep uit Hengelo.

De doorstart betekent dat Penders en OIM vanaf 27 maart de dagelijkse praktijkvoering verwachten voort te zetten. Beide bedrijven bieden podotherapeutische- en orthopedische dienstverlening en voorzieningen aan. Zo helpen ze bijvoorbeeld mensen waarvan de voeten scheef zijn, maar ook patiënten die door ziekten als diabetes of kanker last hebben van voetproblemen. Penders werkt vooral in het zuiden van het land, terwijl OIM Voetzorg actief is in heel Nederland.

Werkgelegenheid

Na de doorstart van OIM Voetzorg en Penders zal het aantal werknemers naar verwachting afnemen. Curator Peter Brouns van Boels Zanders Advocaten verwacht dat tussen de 100 en 130 werknemers hun baan zullen behouden. Of in Groningen en Drenthe banen verdwijnen, is volgens de curator nog niet duidelijk.

Het faillissement van Feeture Voetzorg heeft niet alleen geleid tot onzekerheid voor werknemers van beide bedrijven, maar heeft ook impact gehad op de zorgverlening. Door de stilgelegde activiteiten zijn bestellingen vertraagd en patiënten konden geen gebruik maken van spreekuren. Operationeel directeur Pascal van der Burgt streeft ernaar om de gemiste afspraken zo snel mogelijk in te halen en roept patiënten op om contact op te nemen om een nieuwe afspraak te maken. „Vanaf het moment van faillissement is alle prioriteit uitgegaan naar het voortzetten van de zorg voor onze patiënten” zegt Van der Burgt. „Daarbij moet snel geschakeld worden, omdat veel mensen noodzakelijke zorg van ons ontvangen.”

OIM Orthopedie

Het faillissement van Feeture heeft geen consequenties voor OIM Orthopedie, dat vestigingen heeft in Haren, Veendam en Winschoten. De leverancier van prothesen, braces, spalken en compressietherapie verkocht vorig jaar de schoenendivisie aan Feeture. OIM Voetzorg en OIM Orthopedie techniek functioneren daardoor als twee afzonderlijke bedrijven. „We willen benadrukken dat OIM Orthopedie en compressiezorg gewoon de zorg aan de klanten blijven leveren zoals zij dat van ons gewend zijn”, zegt bestuurder Jeroen Nijhuis.

Faillissement

Feeture Voetzorg vroeg op 6 maart faillissement aan vanwege betalingsachterstanden. Over de oorzaak van het faillissement wil Brouns nog geen uitspraken doen. Volgens het Financieele Dagblad wijst branchevereniging NVOS-Orthobanda zorgverzekeraars als schuldige aan. De vereniging stelt dat zorgverzekeraars vergoedingen voor orthopedische hulpmiddelen en diensten niet laten meestijgen met de kosten. Leveranciers komen daardoor klem te zitten.