Drenten maken zonnesysteem voor gaswinning op zee

Vonk in Coevorden heeft samen met NAM een hybride powersysteem ontwikkeld voor onbemande gaswinningsplatforms op zee. De eerste installatie wordt deze maand geïnstalleerd op een platform in de Noordzee.

Het hybride powersysteem bestaat uit 152 zonnepanelen en drie containers met technologie, inclusief een unit voor energieopslag. Naar verwachting draait een platform met dit nieuwe systeem 85 procent van de tijd op zonne-energie. In de wintermaanden wordt zo nodig een dieselagregaat bijgeschakeld.

Door de methode kunnen tegen lagere kosten oude gasputten in gebruik blijven. Tegelijkertijd daalt de uitstoot van CO2 aanzienlijk, aldus de fabrikant.

Samenwerking

Vonk en NAM hebben met een gezamenlijk team een half jaar aan de ontwikkeling gewerkt. Whisper Power in Drachten leverde onderdelen. Het controlesysteem komt van de Japanse firma Yokogawa.

NAM en Shell UK werken in de uitvoeringsorganisatie ONEgas samen aan de gaswinning op de Zuidelijke Noordzee. Deze organisatie wordt aangestuurd vanuit Assen.

Aan Nederlandse kant van de Noordzee heeft ONEgas 23 platforms, waarvan 15 onbemand. Aan de Engelse kant zijn dit 21 platforms, waarvan 19 onbemand. In Den Helder en Bacton komt het aardgas aan wal, waarna het met gasbehandingsinstallaties gereed wordt gemaakt voor eindgebruik.

Nieuws

menu