Drie kansen voor Oost-Groningen: aardappels, hennep en magnesium

Een hennepveld bij Oude Pekela. Inzet: Wim Jonker.

Aardappels, hennep en magnesium. Dat zijn de thema’s waarmee Oost-Groningen kansen heeft om zijn economie te versterken.

De ontwikkeling en vermarkting van nieuwe toepassingen van het knolgewas, de cannabisplant en de uit de bodem bij Veendam gewonnen minerale grondstof kunnen de regio nieuwe industrie opleveren.

Dat zegt Willem Jonker, topman van de Europese aanjager voor de ICT-sector EIT Digital en deeltijdhoogleraar data en security aan de Universiteit Twente. Hij behoort tot drie in Pekela opgegroeide topwetenschappers die meedenken over mogelijkheden om in de regio nieuwe banen te scheppen.

Tienerjaren

De andere twee zijn lector duurzaam coöperatief ondernemen Willem Foorthuis (Hanzehogeschool Groningen) en hoogleraar ondernemerschap Aard Groen (TU Twente en Rijksuniversiteit Groningen). Ze behoorden in hun tienerjaren tot dezelfde vriendengroep als Jakob Zwinderman, één van de drijvende krachten achter de enige tijd geleden door ondernemers opgerichte Stichting Bedrijvigheid Pekela. Die wil de economie in het gebied opkrikken.

Jonker geeft zijn visie op de Oost-Groninger economie in een interview met deze krant. Hij benadrukt geen relatie te hebben met de Pekelder stichting. ,,Dit is puur een privézaak. Ik ben geboren en getogen in Oost-Groningen en heb waardering voor het werk van mijn jeugdvriend Jakob Zwinderman. Daarom denk ik graag incidenteel met hem mee. Vanuit mijn ervaring en kennis deel ik mijn visie op de mogelijkheden om de economie in Oost-Groningen naar een hoger plan te brengen.”

Samenspel

De Pekelder stichting wil door een samenspel van overheid, ondernemers en onderwijs in Oost-Groningen de komende jaren 5000 tot 10.000 banen scheppen door de opstart van 500 nieuwe bedrijven te stimuleren en 500 bedrijven te versterken. De initiatiefnemers hopen dat ondernemers uit Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal en Veendam zich bij het plan aansluiten. ,,Van het klooster in Ter Apel tot aan de Dollard. Pekela trekt dit niet alleen”, zegt Zwinderman.

Volgens hem zijn de doelstellingen wetenschappelijk op hun haalbaarheid getoetst. ,,Het is niet de bedoeling dat de overheid geld geeft en dat we dan kijken wat we ermee gaan doen. Eerst moeten ondernemers met goede plannen komen. Die moeten met subsidie worden beloond”, aldus de zegsman.

Studenten

De stichting beschikt al over vier panden in het winkelcentrum De Helling in Oude Pekela. Daarin is onder meer een innovatiewerkplaats gevestigd, waar ondernemers voor productvernieuwing ondersteuning kunnen krijgen van studenten en docenten van de Hanzehogeschool Groningen.

De gedachte is dat de activiteiten worden ondergebracht in een gebiedscoöperatie voor Zuid- en Oost-Groningen waar met name Foorthuis zich mee bemoeit. Voor ondernemers worden zogeheten VentureLabs georganiseerd, door Aard Groen ontwikkelde trainingen om bedrijven versneld te laten groeien. De stichting strikte eerder oud-plaatsgenoot en toparchitecte Nathalie de Vries om een schets voor de aanpak van het centrum van Oude Pekela te maken. Zij is medeoprichter en directeur van het in Rotterdam gevestigde bureau MVRDV, dat wereldfaam geniet.

Nieuws

Meest gelezen

menu