Economie aan vooravond 'morele renaissance'

Onderbroeken (gemaakt van oude overhemden) van het Groningse Van Hulley. Een typisch voorbeeld van een sociale onderneming. Foto Corne Sparidaens

Sociaal ondernemerschap verdient een flinke plek in de uitwerking van het Nationaal Programma Groningen (NPG).

Dat schrijft SER Noord-Nederland in een advies over sociaal ondernemen in Groningen. Gedeputeerde Eelco Eikenaar nam het advies donderdag in ontvangst.

Verdienmodel

Sociale ondernemingen hebben een verdienmodel gemaakt van het aanpakken van een maatschappelijke problemen. Ze zijn daarbij niet alleen gericht op winst maken, gekeken wordt ook of de winst deels benut kan worden voor maatschappelijke problemen.

In het nationaal programma moet geld vrijgemaakt worden om sociaal ondernemerschap te ondersteunen, stelt SER Noord (in het NPG werken rijk, regio, bedrijfsleven en organisaties samen aan de toekomst van Groningen, economische versterking is daarin een belangrijk onderdeel).

Volgens de SER moeten bestaande bedrijven ook de ruimte krijgen als ze naast hun dagelijkse business nieuwe, niet op winst gerichte initiatieven creëren die werk opleveren.

Resultatenfonds

Ook adviseert SER Noord te experimenteren met een resultatenfonds. Want: ‘Positieve maatschappelijke effecten van sociale ondernemingen zijn vaak pas op langere termijn merkbaar. Sociale baten zijn daarom niet altijd direct beschikbaar als inkomsten voor sociale ondernemingen’.

Overigens wil SER Noord sociaal ondernemerschap zo breed mogelijk benaderen. De raad spreekt daarom van impact ondernemerschap. In het advies richt SER Noord zich vooral op het scheppen van banen voor mensen die op afstand staan van de arbeidsmarkt.

Grote kansen

SER-voorzitter Jouke van Dijk ziet in het huidige economisch tijdsgewricht grote kansen voor sociaal ondernemerschap. Vooral als het gaat om de ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt. Er zijn bedrijven die schreeuwen om arbeidskrachten terwijl er nogal altijd grote groepen mensen zijn die thuis zitten.

Kansen zijn er zeker, meent Jan Willem Wennekes van ondernemersnetwerk Impact Noord. Wennekes ziet ook dat ondernemingen die geen oog hebben voor maatschappelijk rendement aan waarde inboeten, omdat klanten hen de rug toekeren. ,,Je kun daarom spreken van een morele renaissance.’’

Groningen loopt beetje achter

In Nederland lopen de grote steden voorop als het gaat om sociaal ondernemen. Groningen loopt een beetje achter, erkende gedeputeerde Eikenaar.

Hij vindt het onverteerbaar dat mensen nog altijd werkloos thuis zitten, terwijl de economie draait als een zonnetje. Het rapport van SER Noord verdient daarom een plek op de tafel waaraan politieke partijen na de statenverkiezingen op 20 maart praten over een nieuwe college van GS. ,,Zorg dat het daar terecht komt’’, adviseerde Eikenaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu