Eekels Technology in Kolham verwerft 'wereldspeler' op markt elektrotechniek superjachten

De Keizer Marine Engineering levert technische installaties voor superjachten.

Eekels Technology in Kolham is eigenaar geworden van het vorige maand failliet verklaarde De Keizer Marine Engineering in Zaandam, dat elektrotechnische installaties maakt voor superjachten.

Bij de doorstart blijven volgens de curatoren Alexander Claus en Rocco Mulder ongeveer 300 van de 450 banen behouden. Daarmee komt het aantal medewerkers van Eekels op bijna 900.

Steun scheepswerven

De overname wordt gesteund door vier scheepswerven, allen grote opdrachtgevers van De Keizer. Die dreigden door het bankroet in problemen de komen doordat ze schepen niet konden afbouwen.

Keizer Marine Engineering geldt in zijn sector als een wereldspeler. Het is opgericht in de jaren zestig, maar groeide met name de afgelopen tien jaar onstuimig. De inkomsten konden de grote investeringen in verdere groei niet meer dekken. Toen zich daarnaast enkele tegenvallers voor deden, viel het doek voor het bedrijf.

110 jaar actief

Eekels Technology is ruim 110 jaar actief. Het legt zich toe op technische automatisering, elektrotechniek en werktuigbouw in de marktsegmenten marine, offshore, industrie en infra. Het bedrijf heeft vestigingen in Emmen, Farmsum, Joure, Gorinchem en Roemenië en is een dochteronderneming van techniek-, bouw- en infraconcern TBI Holdings.

Van de acht overnamekandidaten brachten er vier een bod uit op de Zaanse onderneming. De keuze viel uiteindelijk op het bedrijf uit Kolham. Curator Mulder: ,,De activiteiten en ambities van De Keizer sluiten goed aan op die van Eekels Technology B.V. Ook de ondernemingsraden van beide bedrijven hebben een positief advies uitgebracht voor deze overname.”

Strategie

TBI-topman Bart van Breukelen is blij met de overname. ,,De integratie van De Keizer Marine Engineering past uitstekend in de strategie van Eekels en TBI. We willen met onze ondernemingen groei realiseren in markten waar engineering en hoogwaardige technologie het verschil maken.” ,,Gezamenlijk kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn”, zegt algemeen directeur Hendrik de Haan van Eekels Technology.

De Keizer heeft in ons land vestigingen in onder meer Makkum, Amsterdam, Aalsmeer, Monnickendam, Alblasserdam, Kaag en Zwijndrecht.

Buiten overname

Vijf buitenlandse vestigingen met gezamenlijk 50 werknemers van de Keizer in Frankrijk, Spanje en de VS vallen buiten de overname. Daarvoor zoeken de curatoren nog een oplossing. Deze vestigingen zijn verantwoordelijk voor de service en het onderhoud van de superjachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu