Bedrijven in Eemsdelta huiveren bij gedachte aan schrappen dubbele N33

De N33 bij Gieten waar de weg al vierbaans is. Foto: Harry Tielman

De verdubbeling van de N33 schrappen vanwege financiële tegenvallers rond de zuidelijke ringweg bij Groningen. Het is een scenario dat Frans Musters, voorzitter van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) uit de slaap kan houden.

In een online bijeenkomst van Economic Board Groningen (EBG) sloot Musters dinsdagavond aan in de lange rij van bestuurders en ondernemers die het onbegrijpelijk vinden dat grote infrastructurele projecten de dupe kunnen worden van de zuidelijke ringweg in Groningen.

Stroom voor half Nederland

Musters benadrukt dat in de Eemsdelta de stroom wordt geleverd die een groot deel van Nederland draaiende houdt. Daarnaast hebben grote chemische bedrijven een plek gevonden ,,in een gebied dat nog altijd niet wordt ontsloten door een goede autoweg. Het zou vreselijk zijn als de verdubbeling van de N33 op losse schroeven komt door de zuidelijke ringweg.’’

Musters vindt daarin CEO Cas König van Groningen Seaports ondubbelzinnig aan zijn zijde. König wijst op de vele activiteiten die de komende jaren worden ontwikkeld in de Eemshaven. Dat levert nu al drukte op op de wegen. Dat zal alleen maar toenemen, verwacht hij.

Aanleg Lelylijn noodzaak

Naast een keur van andere Groningers verklaarden Musters en König in het event van EBG hun liefde voor Groningen. Voor de meeste van die Groningers is bereikbaarheid van de provincie van belang.

Aanleg van de Lelylijn is voor hen een no brainer. Om de afstand tussen het Noorden en Randstad te verkleinen, maar nadrukkelijk ook om een verbinding te leggen naar Noord-Duitsland en de Scandinavische landen.

EBG gaat door

Opgericht in 2015 komt dit jaar een einde aan het vijfjarige programma van Economic Board Groningen. Het event van dinsdag was een slotmanifestatie. Maar EBG heeft geld gekregen om volgend jaar verder te gaan met een nieuwe periode.

In de afgelopen jaren moest het programma zorgen voor bedrijvigheid en banen in het aardbevingsgebied. Dat lukte in de vorm van ruim 1000 banen en de komst van bedrijven als Purified Metal Company en Avantium.

Emme Groot stopt

EBG heeft een spilfunctie in de proeftuin rond toepassingen van het supersnelle 5G-netwerk. EBG moet wel op zoek naar een nieuwe voorzitter. Emme Groot maakte dinsdagavond bekend dat hij ermee ophoudt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu