Demonstratie met zo'n twintig deelnemers bij de kolencentrale van RWE. 'Kennelijk is de Eemshaven voor mensen uit andere delen van het land toch wel ver weg'

Als hij alle demonstraten naar de juiste plek heeft gedirigeerd, neemt Niels Jongerius zelf ook ene foto van de activisten. Foto: .Jan Zeeman

De organisatie had gerekend op zo’n 50 tot 100 deelnemers, maar op het protest deze zaterdagmiddag bij de kolencentrale van RWE in de Eemshaven is bij de aanvang nog maar een vijftiental activisten komen opdagen.

Nagenoeg allemaal vertegenwoordigen ze een van de groeperingen die zijn aangesloten bij ‘Klimaatrechtvaardigheid nu’, de beweging achter deze demonstratie.

Het verhaal wil dat de trein waarin nog actievoerders zitten ergens op het Groningse platteland met pech stilstaat. En dat de bus met deelnemers uit Amsterdam hen oppikt, zodat de manifestatie al snel alsnog kan beginnen.

Een handjevol passagiers

Als de touringcar arriveert, stapt er slechts een handjevol passagiers uit. De fietsoptochten vanuit Groningen en Drenthe naar de manifestatie hebben ook niet het gehoopte aantal enthousiastelingen opgeleverd. Bij het veldje staan drie fietsen geparkeerd.

Onderwerp van het protest is het zogeheten Energy Charter Treaty (ECT), een internationaal verdrag dat de handel en investeringen in de energiesector regelt. Het handvest staat volgens ‘Klimaatrechtvaardigheid nu’ geheel ten dienste van de kapitalistische energiereuzen, die het oneigenlijk gebruiken voor schadeclaims tegen landen die een einde willen maken aan de fossiele energievoorziening. ‘ECT exit’ is het motto.

Niet toevallig

Dat de manifestatie plaats vindt bij de kolencentrale van RWE, is niet toevallig. De in 2015 in bedrijf genomen installatie moet in 2030 dicht, omdat het in Nederland dan verboden wordt met steenkolen energie op te wekken. RWE claimt vanwege dat verbod op basis van het ECT een schadevergoeding van 1,4 miljard euro van de Staat. Dat geld komt de burgers toe, vindt de organisatie, en niet de Duitse energiereus

Dat er niet zo veel mensen zijn, hoeft volgens medeorganisator Niels Jongerius niet te verhinderen dat de aanwezige fotografen een plaatje kunnen maken van het aanwezige gezelschap waar de strijdbaarheid van afspat. Hij posteert de in rode overalls gehulde activisten voor de poort van de kolencentrale. Hij vraagt hen even een gebalde vuist omhoog te houden. De drie opgekomen fietsers laat hij nu eens linksom, dan weer eens rechtsom een rondje rond de groep rijden. Jammer dat het echtpaar op de tandem, waarvan de komst is aangekondigd, er nog niet is.


Net op tijd voor de lunch

Het tweetal is net op tijd voor de lunch met boterham, koffie of thee, gevolgd door het programma onderdeel met de sprekers.

De bijeenkomst in de Eemshaven maakt deel uit van een actieweek, waarin wordt gepleit voor klimaatbanen en een duurzame energievoorziening voor iedereen die lokaal, democratisch en collectief is georganiseerd.

‘Linksactivistische denktank’

Bijeenkomsten in Heerlen en Amsterdam eerder deze week, vertelt Jongerius, trokken een paar honderd demonstranten. De medewerker van de ‘linksactivistische denktank TNI’ erkent dat de opkomst bij de kolencentrale wat teleurstellend is. ,,Kennelijk is de Eemshaven voor mensen uit andere delen van het land toch wel ver weg.”

Als hij op het bescheiden podium als laatste van een vijftal sprekers voor zo’n twintig toehoorders een toespraak houdt, spreekt hij desondanks van ‘een fantastische actie’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu