Een douche van regenwater en zonnewarmte, daar word je echt wel schoon van | column Sanne Eva Dijkstra

Een paar jaar geleden maakte ik samen met mijn lief een roadtrip door Frankrijk. Min of meer op de bonnefooi reden we via Normandië en Bretagne de kust af, steeds iets lager. Hij reed, ik zocht onderweg steeds naar een volgende camping. We gingen pas laat in het seizoen, toch vonden we genoeg mooie plekjes om ons kamp op te slaan.

Sanne Eva Dijkstra

Sanne Eva Dijkstra Eigen foto

Niets te klagen, tot zover. La vie was très belle , met uitzondering van het weer. De eerste anderhalve week viel de regen bijna dagelijks met bakken uit de lucht. Na de zoveelste keer een doorweekte tent inpakken en een verregende autorit verderop weer uitpakken en opzetten, waren we het zat. Het luchtbed, de slaapzakken, de inhoud van onze rugzakken: alles was nat. Om de vakantiestemming erin te houden boekten we voor twee nachtjes een Airbnb in de buurt van waar we toevallig waren.

Het werd een mini-appartementje boven een houten schuur in Plogoff, in het Bretonse departement Finistère. Nu klinkt ‘houten schuur’ wat primitief, in werkelijkheid was het eenvoudige maar smaakvolle ruimte met een comfortabel bed en alles wat twee mensen die het (voor even) hélemaal gehad hadden met kamperen maar nodig konden hebben. Buiten graasde een verzameling paarden en geiten in de wei, de zee was nog steeds binnen handbereik en het versgebakken stokbrood dat we ’s ochtends bij de bakker in de buurt haalde smaakte zoals het alleen in Frankrijk smaakt en dan nog nét ietsje beter, omdat we eindelijk weer eens ontbeten in een droog pak.

Onder de bril bevond zicht een emmer met een laag zaagsel, om vocht en nare geurtjes op te nemen

Maar het meest opvallende kenmerk van onze accommodatie was het droogtoilet in de badkamer. Het zag er met de deksel naar beneden uit als een normaal toilet, maar er kwam geen druppel water aan te pas. Ook geen chemicaliën, trouwens. Onder de bril bevond zich een emmer met een laag zaagsel, om vocht en nare geurtjes op te nemen. De emmer konden we na afloop van ons verblijf legen op de composthoop, waar ook het tuin- en keukenafval op ging. Raar? Vooral het idee, eigenlijk. In de praktijk bleek er weinig geks aan. En vies was het ook niet.

Op de een of andere manier is het makkelijker om eens iets anders te proberen als je je even niet in de bekende, comfortabele veiligheid van je eigen huis bevindt. Vakanties zijn dan ook ideaal voor duurzaam of zelfs circulair pootjebaden. Zo verbleven we ook al eens in een houten hutje met uitzicht op de Atlantische oceaan, met een douche die gebruikmaakte van enkel regenwater en zonnewarmte. Best even wennen, maar we werden er heus schoon van.

Voor elke duurzame wens is er wel een vakantieadresje te vinden

Wil je weten hoe het nou echt is om gasloos te wonen? Proberen of je genoeg hebt aan de beperkte vierkante meters van een tiny house? Aan den lijve ervaren wat het betekent om zelfvoorzienend te leven, zonder direct de sprong in het diepe te wagen? Voor elke duurzame wens of vraag is er wel een vakantieadresje te vinden, en daar hoef je echt niet voor naar Frankrijk.

In Drenthe slaap je écht tiny in het Tralaluna Tiny House op natuurkampeerterrein de Vosscheheugte. In vakantiepark Ljeppershiem in Noordoost-Friesland, omringd door weidevogelgebied, draag je als gast van een ecolodge bij aan de biodiversiteit. Voor wie liever naar Groningen gaat: op de natuurlijk beheerde camping Noorderloo vind je zonnepanelen, waterbesparende douches en een lunchcafé met alleen vega(n) gerechten van zoveel mogelijk biologische en liefst lokale ingrediënten. Om maar eens een paar opties te noemen, want er zijn er nog veel meer in (Noord-)Nederland.

Wij gaan dit jaar weer voor best-wel-back-to-basic kamperen, maar voor de vakantie daarná haal ik mijn duurzame bucketlist maar weer eens tevoorschijn.
 

Sanne Eva Dijkstra (’85) staat met twee benen stevig op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Ze werkt als freelance (eind)redacteur voor verschillende regionale en landelijke media en schrijft veel en graag over duurzaamheid en bewust(er) leven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Duurzaamheid
menu