Een keerpunt: voor het eerst importeerde Nederland meer gas dan het uitvoerde

Foto: ANP

Aan de miljarden euro’s aan winsten die Nederland boekte met de export van gas, is vorig jaar definitief een einde gekomen. Een keerpunt: voor het eerst importeerde Nederland meer gas dan het uitvoerde.

Ons land importeerde in 2018 voor het eerst voor meer geld aardgas dan het uitvoerde. Nederland kocht voor bijna 12 miljard euro buitenlandse gas in, terwijl het voor 9,8 miljard euro exporteerde. Het handelstekort kwam daarmee op 2,1 miljard euro.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Keerpunt

Het handelstekort betekent een keerpunt in de geschiedenis. Nederland verdiende jaren lang miljarden euro’s aan de verkoop van gas uit het Groningenveld aan het buitenland. De winning daarvan wordt nu tot 2030 afgebouwd vanwege de aardschokproblemen in Noord-Groningen.

Daardoor wordt Nederland steeds meer afhankelijk van buitenlands gas. De productie uit het Groningenveld is sinds 2012 gehalveerd. In die periode verdubbelde de hoeveelheid geïmporteerd gas tot 56 miljard kubieke meter. Het bedrag van 9,8 miljard waarvoor in 2018 gas aan het buitenland werd verkocht, was 47 procent lager dan de exportwaarde van het gas in het voorgaande jaar.

202 miljard euro

Nederland exporteerde in de periode 2000-2018 voor 202 miljard euro gas. De waarde van de hoeveelheid geïmporteerd gas in die periode bedroeg exact de helft. Het handelsoverschot over die jaren bedroeg dus ruim 100 miljard euro.

Voor de export waren 2012 en 2013 topjaren toen er voor 17 miljard euro Nederlands gas naar het buitenland ging. Dat kwam door de koude winters in Europa en de relatief hoge gasprijs. In 2012 was het handelsoverschot het grootst: 10 miljard euro.

Duitsland, België en Frankrijk

Het geëxporteerde gas gaat naar Duitsland, België en Frankrijk. De huishoudens in delen van die landen hebben, net als in Nederland, kook- en verwarmingsapparatuur die alleen werkt op gas met de eigenschappen van het Groningse gas. Gasunie voegde vorig jaar aan 28,9 miljard kubieke meter gas uit het buitenland en de Nederlandse kleine velden stikstof toe om het op Groningen-kwaliteit te brengen.

In 2022 wordt bij Zuidbroek een nieuwe fabriek in gebuik genomen, die nog eens zeven miljard kubieke meter gas op die manier kan bewerken. Duitsland, België en Frankrijk bouwen geleidelijk hun afankelijkheid van Nederlands gas af door de ombouw van aparatuur.

Nieuws

Meest gelezen

menu