Een nieuwe Big Building nodig: startups van nu de grote huurders van straks

The Big Building houdt op te bestaan. De broedplaats voor startups gaat na 1 juni tegen de vlakte. Maar moet het daarmee voorbij zijn?

Moet er per se een The Big Building 2 komen? Kan de stad Groningen wel zonder mega-broedplaats voor startups, nu The Big Building per 1 juni ophoudt te bestaan? Mark Vletter is uitgesproken over dit thema: ,,Een stad als Groningen, met heel veel jonge mensen en jeugdige ondernemers, heeft zo’n plek met goedkope meters nodig. Het is voor de vastgoedsector bovendien goed, want de startups van nu zijn de grote huurders van straks.’’

Zijn eigen bedrijven Voys en Spindle zijn daar sprekende voorbeelden van. Gegroeid in startupomgevingen als de Mediacentrale en The Big Building zijn ze klaar voor het hogere segment van het vastgoed. Voys is net verhuisd naar Het Kwadraat, Spindle gaat binnenkort.

‘Er is best veel aangeboden, maar kwalitatief hebben we wat anders voor ogen’

The Big Building (TBB) maakte vorige week bekend dat het per 1 juni over en uit is. Het pand met 700 mensen gaat tegen de vlakte en beide initiatefnemers, Ralph Steenbergen en Nick Stevens, is het niet gelukt een nieuw onderkomen voor startups te vinden. Er zijn hen alternatieve locaties aangeboden, maar die pasten niet in hun toekomstplannen. ,,Er is best veel aangeboden’’, zegt Steenbergen, ,,maar kwalitatief hebben wij wat anders voor ogen.’’

Het is een gewaagde keus van beide oprichters, want die kon er wel eens toe leiden dat TBB als fysiek onderkomen verdwijnt. Ze hebben voor hun plannen tussen de 6000 en 7000 vierkante meters nodig. Ze willen niet alleen goedkope meters aanbieden, maar ook een community faciliteren. Steenbergen: ,,Het gaat ook om de nieuwe interne verbanden.’’ Kwalitatieve pijlers noemt Steenbergen ze. De kosten liggen daarmee hoger en vandaar dat TBB2 veel meters nodig heeft; immers dan vallen die kosten makkelijker te verdelen.

Gooit de stad Groningen met TBB het kind met het badwater weg?

De vraag rijst dan: gooit de stad Groningen met het einde van TBB het kind met het badwater weg? En daarmee kom je meteen ook aan de vraag of TBB waarde heeft toegevoegd aan de startup-scene. Er zit, zacht gezegd, ruimte tussen wat daarover in het openbaar wordt gezegd en wat er off the record wordt beweerd. En dat heeft ook alles met belangen te maken. Startups, op zoek naar goedkoop onderdak, zijn sowieso gecharmeerd van TBB. Maar vastgoedeigenaren kunnen er hun twijfels over hebben. Er wordt tegenwoordig weer geknokt om kantoormeters en dan kan een goedkope concurrent vervelend zijn.

Groningens wethouder Joost van Keulen, belast met de lokale economie-portefeuille, wil niks zeggen over de kwestie. Van Keulen heeft nog raadsvragen te beantwoorden over deze kwestie en de regels zijn dan dat hij in het openbaar zijn mond houdt. Maar uit opmerkingen van Steenbergen en Stevens valt op te maken dat de gemeente TBB diverse opties heeft aangeboden, al zijn dat in hun ogen dan niet de passende opties.

Tijden zijn veranderd sinds 2014, wamnt nu zijn de kantoorgebouwen goed gevuld

De tijden zijn anders dan in 2014, toen de eerste ideeën over TBB op tafel kwamen. Het was nog in de tijd dat de crisis-effecten volop aanwezig waren: grote bedrijven hadden het moeilijk en kantoorgebouwen waren zelden goed gevuld. Startups gaven de economie wat nieuwe brandstof, soms in de vorm van schitterende ideeën en vaker in de vorm van een nieuw soort ondernemerszin. Sommige startups zijn serieuze bedrijven geworden (zie Voys, Spindle, Catawiki, Frank, HackerOne, Crowdynews om maar wat te noemen), andere zijn overgenomen en hebben grotere bedrijven in stand gehouden.

Vastgoedbedrijven kunnen hun panden weer makkelijker vullen. En misschien zien ze een TBB2 ook wel als oneerlijke concurrentie. ,,Wij zien het niet als een bedreiging’’, zegt Edward Wielens van Vastgoed Groningen, ,,mits die ruimte gaat naar startups die duurdere ruimte niet kunnen betalen. Mijn bezwaar tegen The Big Building is dat daar ook bedrijven zitten die goed geld verdienen en die duurdere kantoormeters best kunnen betalen. Kijk, PostNL heeft dat pand min of meer gratis beschikbaar gesteld. Dat kan, daar hebben wij niets over te zeggen. Het wordt anders als de overheid met pubiek geld meters beschikbaar stelt aan een opvolger van The Big Building. Dan is er oneerlijke concurrentie.’’

Wielens van Vastgoed Groningen ziet ook dat startups zijn toekomstige huurders zijn

Vastgoed Groningen heeft in Het Kwadraat ook ruinte beschikbaar gesteld aan de startups van Indietopia. Daar is een systeem voor bedacht, vertelt Wielens. Startups betalen daar in hun eerste jaar 50 euro per vierkante meter en 25 euro voor de service en community-activiteiten. En per jaar gaat dat tarief omhoog, zodat ze langzaam toegroeien naar ‘normale’ kantoortarieven.

Volgens Wielens zou er een TBB2 mogen komen. Hij ziet ook dat startups zijn toekomstige huurders kunnen worden. Wielens begrijpt niet dat Steenbergen en Stevens minimaal 7000 vierkante meters nodig hebben voor een TBB2. Hij denkt niet dat het eind van TBB een verlies voor de stad Groningen zou zijn. ,,Dat zou het wel zijn als er helemaal niks anders is, maar startups kunnen op veel plekken terecht.’’

‘Er staan veel verhuisbusjes met The Big Building voor de deur’

Mark Vletter benadrukt dat startups in de beginfase ‘geen cent te makken’ hebben. ,,Die hebben belang bij een lage kostprijs en flexibele meters’’’, weet hij. Hij vindt het lastig dat er geen TBB2 komt, maar hij hoopt wel dat er op een of andere manier ruimte komt voor een TBB2.

De kwestie is deze week ook aan de orde gekomen bij de NOO (Noordelijke Online Ondernemers). ,,Het is een vervelende kwestie’’, heeft voorzitter Marco de Jong gemerkt. ,,Er staan veel verhuisbusjes bij The Big Building voor de deur. Dat is zonde. Het is niet goed voor Groningen als startup-stad. Aan de andere kant is de vastgoedmarkt veranderd. Meters voor een TBB2 worden in principe wel onttrokken aan de zakelijke markt. Dat kan als oneerlijke concurrentie worden ervaren.’’

Nieuws

menu