Een teststraat voor stappers op de Grote Markt in Groningen? Mark Rutte is voor, de horeca blij: 'We gaan ons plan zeker verder brengen'

De teststraat in Martiniplaza. Foto: Kees van de Veen

De opmerkingen van premier Rutte over stappen en testen op de Grote Markt in Groningen bieden perspectief.

Dat zei Irene van der Velde van KHN Groningen na afloop van het gesprek met Mark Rutte dat zij zaterdag samen met een aantal andere horeca-ondernemers had.

Teststraat op de Grote Markt

In het gesprek bracht Van der Velde het Groningse idee van een proef met veilig uitgaan op de Grote Markt in combinatie met een teststraat te berde. Rutte reageerde positief.

Het idee van testen en stappen lag in oktober al op tafel bij de Groningse horeca en burgemeester Koen Schuiling. ,,De timing kwam helaas heel slecht uit, want kort nadat we het hadden besproken, moest de horeca dicht’’, zegt Van der Velde.

Het plan verdween in een la, maar werd daar vorige week weer uitgevist. ,,We zijn het verder gaan bekijken, want testen en vaccineren is voor ons de enige uitweg uit deze crisis’’, aldus Van der Velde. Een crisis die de nachthoreca nu al bijna een jaar op slot houdt.

Kijken naar oplossingen

Van der Velde koos er bewust voor het plan in het gesprek met Rutte onder de aandacht te brengen. ,,Ik had ook kunnen vertellen hoe zwaar het is in de horeca. Dat is het ook, maar dat is een gegeven. Het is ook goed te kijken naar oplossingen.’’

Rutte omarmde het Groningse idee. ,,Dit zijn plannen waar we naar op zoek zijn, dus als jullie hier mee bezig zijn, kom dan maar door’’, zei de premier tegen Van der Velde. Hij somde tegelijk ook een aantal mitsen en maren op.

Desondanks is Van der Velde blij met de opmerkingen van Rutte. Ze ervaart die als ‘een handreiking’. ,,We zullen Ruttes advies om dit plan verder te brengen dan ook zeker opvolgen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu