Een van de bekendste slagerijen van Groningen, familiebedrijf Kroon Vlees, bestaat 150 jaar. De directeur wil de duurzaamste slachterij van Noord-Nederland bestieren

Kroon Vlees, het enige stad-Groninger slachthuis, kan terugkijken op een geschiedenis van meer dan anderhalve eeuw. De bakermat van het familiebedrijf ligt in de Steentilstraat in Groningen, waar binnenkort weer een slagerij huist.

Directeur Henk Luinge van Kroon Vlees in de koelcel. Hij heeft ruim 650 zonnepanelen op de daken van het complex laten plaatsen.

Directeur Henk Luinge van Kroon Vlees in de koelcel. Hij heeft ruim 650 zonnepanelen op de daken van het complex laten plaatsen. Foto: Corné Sparidaens

Zelfs al voor 1870 zijn er verwanten van de familie actief in de vleeshandel. Dat blijkt uit het boek 150 jaar Kroon , dat Beno Hofman en Kirsten Otten schreven over de onderneming. Na een inleiding over de geschiedenis van de menselijke vleesconsumptie en de opkomst van openbare slachthuizen, zoomt het tweetal in op Kroon in Groningen en Zwaagwesteinde, om te eindigen met de huidige eigenaar van de Friese tak van Kroon, branchegenoot Gepo Vleeswaren uit Nieuw-Vennep.

Nieuws

menu