Eerste caverne bij Zuidwending in 2026 gevuld met waterstof

Illustratie: Infographics

Gasunie is begonnen met de voorbereidingen voor de opslag van groene waterstof in zoutcavernes bij Zuidwending.

Het verkent momenteel welke marktbehoefte er aan de opslag is. Ook wordt onderzocht aan welke eisen de installatie moet voldoen.

De onderneming slaat in Zuidwending al aardgas op in zes zoutcavernes. De bedoeling is dat de overige vier zoutholtes die er mogen komen, plaats gaan bieden aan voorraden groene waterstof. De eerste opslag kan in 2026 worden gevuld. Daarvoor moet de bouw in 2023 of 2024 beginnen.

Testboorgat

Gasunie gaat eind dit jaar onderzoeken in hoeverre de materialen en techniek die worden gebruikt voor de opslag van aardgas, ook geschikt zijn voor de opslag van waterstof. Daartoe wordt een boorgat met de duurzame energiedrager gevuld dat ooit bij Zuidwending is geplaatst omdat Nuon (tegenwoordig Vattenfal) er ook zoutcavernes wilde exploiteren. Doordat het bedrijf daar uiteindelijk van afzag, kan het boorgat nu worden gebruikt voor testen.

Net als bij de gasopslagen gaat Nouryon (voorheen AkzoNobel) de cavernes voor waterstofopslag uitlogen. Het bedrijf gebruikt het gewonnen zout als grondstof voor zijn producten. Voor de opslag van de waterstof krijgen de cavernes twee boorpijpen; een voor het injecteren en een voor het uitnemen van de waterstof.

De opslag is belangrijk omdat vraag en aanbod van groene waterstof niet op elkaar aansluiten. Voor de productie wordt windenergie gebruikt. Het aanbod daarvan is door de wisselende weersomstandigheden niet stabiel.

Demonstratiefabriek

Zuidwending wordt door de opslag en de demonstratiefabriek voor waterstof die er al staat een belangrijke locatie in het waterstofnetwerk dat Gasunie wil aanleggen. Dat moet uiteindelijk de vijf industriële clusters in Nederland met elkaar verbinden en onderdeel worden van een Europees netwerk. Voor de aanleg, waarvan het eerste deel waarschijnlijk in 2024/2025 begint, kan voor een groot deel gebruik worden gemaakt van bestaande aardgasleidingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu