Electric Glass Fiber NL sluit glasoven in Westerbroek, ontslag voor 142 werknemers van voormalig PPG

Foto: Archief DVHN

Electric Glass Fiber NL (EGFN), het voormalige PPG, is voornemens begin 2021 een van de twee glasovens van zijn vestiging in Westerbroek te sluiten. Hiermee komen waarschijnlijk 142 banen te vervallen.

Dat heeft Electric Glass Fiber NL, onderdeel van Nippon Electric Glass, maandagmiddag bekendgemaakt.

Bij EGFN werken 380 vaste medewerkers. Met het sluiten van een van de twee glasovens komen 142 arbeidsplaatsen te vervallen. Tijdelijke arbeidscontracten worden niet verlengd en de ‘flexibele schil’ wordt afgebouwd.

Extra zwaar getroffen door coronacrisis

Het bedrijf maakt glasvezel voor toepassing in het versterken van kunststoffen, bijvoorbeeld voor toepassing in kunststof onderdelen voor auto’s. Het bedrijf is dan ook sterk afhankelijk van de auto-industrie, een sector die het volgens de directie van Nippon Electric Glass al moeilijk had en nu ‘door corona extra zwaar getroffen is’.

‘Er is sprake van langdurige vraaguitval en een lager prijsniveau in de markt. Het voorgenomen besluit om één glasoven uit bedrijf te nemen is noodzakelijk om de bedrijfsvoering aan deze veranderde marktcondities aan te passen’, stelt de directie in een persbericht.

‘Personeel heeft jarenlang ingeleverd’

,,Heel sneu dat dit gebeurt nadat het personeel jarenlang heeft ingeleverd”, zegt bestuurder Joosje de Lang van FNV Industrie. Om het bedrijf overeind te houden leverden de medewerkers in 2013 20 procent salaris in.

,,Ze zaten net weer een beetje op het oude inkomensniveau. Het salaris zou eindelijk weer een beetje mee gaan bewegen met de inflatie. En dan krijg je een reorganisatie. Dit is een bittere pil.”

Het slechte nieuws komt voor De Lang niet onverwacht. Het gaat al jaren slecht met de fabriek. Het bedrijf maakte al gebruik van beide NOW-steunpakketten van het Rijk. Zowel bij de beoordeling van het reorganisatieplan als bij de besprekingen voor het sociaal plan zal De Lang het oordeel van de ondernemingsraad zwaar wegen. ,,Er zit een heel goede or. Ik ga luisteren wat die adviseert.”

Sociaal plan voor medewerkers

De ondernemingsraad van EGFNL is maandag gevraagd advies uit te brengen. Verder worden met de vakbonden afspraken gemaakt over een sociaal plan.

Het personeel is maandag ingelicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu