Elektrische auto is een stuk groener dan die Belgische professor doet voorkomen

Een elektrische auto wordt opgeladen. Foto: Shutterstock

'Elektrische auto pas na 700.000 kilometer groener dan auto op benzine', schreven veel media (waaronder Dagblad van het Noorden). Wetenschappers trappen op de rem: de cijfers en berekeningen uit het onderzoek kloppen niet.

"700.000 is wel een beetje veel", aldus Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij heeft er zelf een berekening op losgelaten en komt uit op een 'break-even' van 150.000 kilometer. Dat ligt een stuk lager dan de zevenhonderduizend kilometer uit het onderzoek van de Belgische professor Damien Ernst van de universiteit van Luik.

Hoe kan dat?

Volgens Ernst kost het 18696 kilogram CO2 om een batterij van 60 kilowattuur (kWh) voor een elektrische auto te produceren. Dat komt dus neer op 312 kilogram per kWh. Hij baseert zich daarmee op een van de hoogste schattingen in de wetenschappelijke literatuur. Als je kijkt naar het gemiddelde van alle studies, dan kom je uit op een kostenpost van 140 kilogram per kilowattuur, aldus onderzoeker aan de TU Eindhoven Auke Hoekstra. Dat is ruim twee keer minder vervuilend.

In een draadje op Twitter veegt Hoekstra verder de vloer aan met de berekeningen van Ernst. Naast de schonere productie van batterijen, voert hij het argument aan dat Ernst de CO2-kosten voor de productie van benzine niet in zijn berekening heeft meegenomen. Als je die meeneemt in de berekening, dan zijn benzineauto's 23% minder 'schoon'.

Recyclen

Een andere punt is het effect van recycling. Want het is zeker waar: het kost ontzettend veel energie (en dus CO2) om de lithium-batterijen voor elektrische auto's te produceren. Een van de belangrijkste elementen voor de batterij is namelijk het in mijnen gedolven kobalt. Het kost ontzettend veel energie om dat uit de grond te halen.

Echter, de technologische ontwikkelingen gaat ontzettend snel. Tegenwoordig zijn er batterijen op de markt waar veel minder kobalt in zit. Dus hoe 'groen' een auto uit een berekening komt, is vooral afhankelijk van de aanname van de onderzoeker over welke batterij in de auto zit.

Bovendien kunnen batterijen, in tegenstelling tot benzine, gerecycled worden. Als er in de toekomst veel meer elektrische voertuigen rijden, ontstaat er een circulatie van de grondstoffen die nodig zijn om de batterijen mee te maken. Een kanttekening daarbij: Ernst ging in zijn onderzoek uit van de huidige situatie, niet die van de toekomst. Want hoewel er nu nog onduidelijkheid heerst over hoe schoon elektrische auto's precies zijn; in de toekomst ze alleen maar zuiniger en schoner, daar zijn de wetenschappers het over eens.

Nieuws

menu